Mozzarellával, bazsalikommal töltött csirkemell és grillezett paradicsom

Mozzarellával, bazsalikommal töltött csirkemell és grillezett paradicsom – megkóstolva a 10 évesem annyit mondott, erre érdemes volt várni (ezek szerint már éhes volt)…

Mozzarellával, bazsalikommal töltött csirkemell és grillezett paradicsom

Hozzávalók:
2 db csirkemell

minimum 125 g mozzarella sajt
nagy csokor friss bazsalikom (v. bármilyen zöldfűszer, akár többféle is)
4 nagy + 3 kisebb gerezd fokhagyma
provence fűszersó vagy színes bors (fekete is jó)
3 + 1 evőkanál olívaolaj
8 (fejenként 2) szelet szeletelt bacon
4 nagyobb paradicsom (vagy 6 közepes, de még gusztább a fürtös)
további zöldfűszerek
20 dkg rizs
1-1 marék mirelit zöldborsó, kukorica
ételízesítő

Elkészítés:
A csirkemelleket megmostam, kicsontoztam, lebőröztem (bár rajtuk is hagyható), majd hosszában kettévágtam. Egy hegyes és éles késsel akkora zsebet vágtam mind a 4 darabba, amekkorát csak átlyukasztás nélkül bírtam, ügyelve, hogy a szája azért minél kisebb legyen, hogy a sajt is bent maradjon. A zsebekbe kevés sót hintettem, a 4 felé osztott mozzarellából, a megtisztított nagyobb fokhagymákból préselve egy-egy darabot tettem, valamint a leöblített és nagyobb részben felaprított bazsalikomot is négy részre osztva belenyomtam. Fogvájóval megtűztem, enyhén sóztam, a provence fűszerkeveréket durvára őröltem mindkét oldalukra, majd 3 evőkanál felforrósított olívaolajba fektettem. Közepes lángon félidőben egyszer fordítva nagyjából 20 percig pároltam, végül a fedőt levéve mindkét oldalukat megpirítottam.

Közben külön edényekben, lefedve, enyhén sós, provence-fűszeres vízben megfőztem a rizst és kevés enyhén ételízesítős vízben megpároltam a borsót és kukoricát, majd leszűrve összekevertem.

(Grill)serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítettem, ráfektettem a bacon-szeleteket, egyszer fordítva megpirítottam, majd kistányérra szedtem. Visszamaradt zsírjára dobtam héjastul a kisebb gerezd fokhagymákat (ha nem is eszitek meg, ízesítésként mindképpen ajánlom), beleszórtam a maradék bazsalikomot, száráról lehúzott oregánót, majorannát, és ágastul a kakukkfüvet. Kissé összeráztam, majd rájuk raktam a megmosott, félbevágott paradicsomokat a vágott felükkel lefelé. Időnként megrázva néhány perc alatt átsütöttem.

Tálaláskor a hús visszamaradt pecsenyelével locsoltam a fokvájóktól megfosztott, felszeletelt húsokat, a rizst, a bacon-szeleten fekvő paradicsomot, és további bazsalikomlevelekkel díszítettem.

Tudj meg többet a fűszersókról!

(a recept alapötletét a múlt heti Nők Lapja Konyhából vettem)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*