Mustáros csirke fehérboros pórémártással és tejszínes tepsis krumplival

Mustáros csirke fehérboros pórémártással és tejszínes tepsis krumplival

Mustáros csirke fehérboros pórémártással és tejszínes tepsis krumplival

Hozzávalók:
húshoz:
2 csirkemell (ha bőrös, maradjon rajta)

bors
mustárpor
olívaolaj
1 nagyobb póréhagyma, vagy 3-4 újhagyma
1 kisebb fej fokhagyma
1 púpozott teáskanál (magos) mustár (pl. dijoni)
2,5 dl fehérbor
2,5 dl tejszín
körethez:
75 dkg krumpli
1 nagy fej lilahagyma
2 babérlevél
5 kakukkfű-ágacska
2,5 dl tejszín
2-3 szardellafilé
1 kisebb fej fokhagyma
1/4 szerecsendió reszelve (v. fél kávéskanál őrölt)
5 dkg parmezán

Elkészítés:
A körettel indítottam: megtisztítottam a krumplit. A robotgépem vastagabb szeletelőjével közvetlenül a gázlángon is használható kisebb tepsimbe karikáztam. Babérlevelet dugtam közé, sóztam, borsot őröltem rá, és a karikára vágott lilahagymát is rádobtam. A kakukkfű ágacskákat csak leöblítettem (ezúttal nem húztam le a levélkéket a fás szárról), ezeket is a krumplira szórtam. Felöntöttem a tejszínnel, és annyi (már forró) vízzel, hogy bő félig ellepje és átforgattam.
Már a tűz fölött rotyogott, amikor beletettem a szardellafiléket (egy keveset az olajukból is belelöttyintve), belepréseltem a fokhagymát, belereszeltem a szerecsendiót, és ízesítésként egy leheletnyi parmezánt. Átforgattam, lejjebb vettem a lángot, alufóliával borítottam be, és kb. 10 perc alatt csak időnként ráztam meg, kevertem át.
(Ha nincs gázlángon közvetlenül használható tepsid, tedd már rögtön az előmelegített sütőbe egy tűzálló tálban.)

A csirkemelleket kicsontoztam. Jamie a hosszában kettévágott melleket egészben szokta sütni, esetleg a felső, vastagabb felüket menet közben bemetszi a biztos átsülés érdekében. Mivel én szívesebben veszek nagyobb melleket, ezért inkább a vastagságukat is kettészelem, és a medalionokat is külön veszem, ezek mindenképpen a gyerekeknek jutnak. Most is így tettem, tehát 8 + 2 kisebb szeletet kaptam.
Sóztam, borsoztam, ill. vékonyan meghintettem mustárporral (kb. 3 kávéskanállal) mindkét oldalukat. Sütőpapír alatt a nyújtófával megveregettem, kevés olívaolajat löttyintettem, és beléjük dörzsöltem. A legnagyobb serpenyőmet felforrósítottam, és a húsok közül a kisebbeket, vékonyabbakat belefektettem. Közepes lángon időnként fordítva rajtuk és kevés olívaolajat pótolva 5-8 perc alatt megsütöttem.

Ezalatt a krumpli már majdnem készre párolódott. Lehúztam a gázról, a tetejére reszeltem egy vékony réteg parmezánt, majd a 190 fokra előmelegített és légkeveréses funkcióra kapcsolt forró sütőbe toltam, és felső grillezéssel 10-15 perc alatt – a sajt enyhe pirulásáig – készre sütöttem.

Visszatérve a húsokhoz a megsülteket tányérra szedtem, és a másik adagot befektettem a helyükre (kevés olívaolajat öntve, ha szükséges). Amíg nagyobb lángon a húsok kívülről pirultak, addig hosszában kettévágtam a póréhagymát, és folyó víz alatt a rétegek közé szorult földet is kimostam, majd felkarikáztam és a hús mellé szórtam. Rápréseltem a fokhagymát, kicsit együtt pirítottam, majd hozzáadtam a mustárt. Felöntöttem a fehérborral, forráskor kisebb lángra vettem, és amikor az alkohol elpárolgott, felöntöttem a tejszínnel, kóstolás után kissé sóztam, borsoztam. Rátettem a krumpliról levett alufóliát, és így pároltam még néhány percig. Ha kevés volna a szaft, vízzel, vagy további tejszínnel lehet pótolni, amíg a hús puhára sül.

A krumpli tányérra adagolásakor kiszedtem a babérleveleket és a kakukkfüvek fás szárát.
A gyerekeknek a szósz nélküli húsból tálaltam a krumpli mellé (valahogy a „száraz” husikat jobban kedvelik), de akár utólag is halmozható a húsra a fehérboros pórés mártásból.

Jamie 30 perces ételének részeként készítette.
Mellé elmaradhatatlan zöldségként mángoldot párolt, amit kevés olajon megfuttatott bébispenóttal kevert, és sóval, citromlével, olívaolajjal forgatott át.
Desszertje egy „feketeerdei” ízre hajazó finomság volt: capuccino-s poharakba félig teasütiket tördelt, néhány szem konzervmeggyet dobott, egy gombóc vaníliafagyit kanalazott, étcsokit reszelt, és leöntött kevés édes kávéval. Ez utóbbit néhány kanál nescafé, cukor és 2-3 dl víz elegyeként kapott.

Tudj meg többet a szardellafiléről és parmezánról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*