Narancsos csokitorta

Narancsos csokitorta – ahogyan Hédim (11) és Liza (16) készítette

Nagyon büszke voltam rájuk! Akkor is az lettem volna, ha nem lett volna finom… De isteni volt!!!

Narancsos csokitorta

Hozzávalók:
tésztához:
1 narancs
175 g puha vaj
175 g porcukor
3 tojás
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál meleg víz
200 g teljes kiőrlésű liszt (pl. tönköly)
5 evőkanál natúr joghurt
1 kávéskanál sütőpor
máz+díszítés:
175 g étcsoki
1,5 dl tejszín
100 g tej- vagy fehér csoki

Elkészítés:
A sütőt 170 fokra és alsó-felső sütési funkcióra kapcsolták.
Egy 26 centis kapcsos tortaformába beszorítottak egy túllógó sütőpapírdarabot, a felesleget levágták. (Ha nem kapcsos volna, akkor az alja körberajzolandó, kivágandó, a forma aljára helyezendő.)

Az egyszerűség kedvéért robotgéppel keverték össze a tészta hozzávalóit: kezdve az olvasztott vaj habosításával, majd a kimért cukor és az alaposan megmosott narancs reszelt héjával. Mielőtt a tojások is a tálba kerültek, egyenként kerültek felütésre egy kis tálkába, hogy se héj, se romlott tojás se kerülhessen még véletlenül se az alapanyaghoz.
A kakaóport meleg vízben olvasztották fel, úgy keverték a masszához. A sütőporos lisztet 2 részletben rakták bele a joghurttal felváltva. Végül a kettévágott és kifacsart narancs leve került hozzáadásra.
Egy utolsó keverést követően a tortaformába öntötték, és a sütőbe tolva 35-40 perc alatt készre sütötték.
Késsel a formában körbevágták, óvatosan rácsra borították, majd hidegre tették hűlni.

A mázhoz forrásban lévő víz, tehát gőz fölé tett üvegbe törték az étcsokit. Mikor felolvadt, hozzácsorgatták a tejszínt. Amikor kissé besűrűsödött, ráöntötték a tortára. Az sem volt baj, ha kissé túlfolyt a peremén – sőt, így még mutatósabb is lett.
Végül díszítésként a tejcsokiból forgácsoltak a tetejére egy krumplihámozó segítségével – ha lett volna fehér csoki itthon, talán még mutatósabb lett volna.

Hamarosan meg is vágtuk, de ha kivárható, érdemes valamennyi időre hűtőbe tenni, míg a csoki megdermed.

(forrás: Nagy sütis könyv gyerekeknek)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*