Nyárson sült mogyorószószos csirke-satay

Nyárson sült mogyorószószos csirke-satay – az indonéz konyha megidézése

A satay Délkelet-Ázsiában mindenütt közkedvelt, sokféle húsból készülhet, de mindenképpen nyársra húzva, változatos pácokban érlelve, többnyire grillezve sül. Jamie Oliver szerint így készítsd egyszerűen:

Nyárson sült mogyorószószos csirke-satay

Hozzávalók:
70-80 dkg csirkemell-filé
fél csomag korianderzöld (ennek hiányában petrezselyemzölddel pótoltam)
1 chili
hüvelykujjnyi gyömbér
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 evőkanál szójaszósz
2 lime (vagy fél citrom)
3 púpozott evőkanál mogyoróvaj
1-2 evőkanál méz
hurkapálcák

Elkészítés:
5-6 hurkapálcát vízbe tettem ázni (jó, ha már legalább fél órával a felhasználás előtt).
A sütőt 220 fokra, felső grillezésre, valamint légkeverésesre kapcsoltam.
A satay-szószhoz aprítóba tettem a petrezselyemzöldet (szárával együtt), a chilit (kellett volna, de én a gyerekek miatt kihagytam), a gyömbér héját levágtam, majd kisebb darabokban szintén az aprítóba dobtam. Beletettem még a megtisztított fokhagymákat, 1 evőkanálnyi olívaolajat és szójaszószt, belereszeltem a 2 lime héját, majd a levüket is belenyomtam, és a mogyoróvajat. Összedaráltam, majd a kedvezőbb állagért kb. fél dl vizet is belekevertem. Akkor ideális, ha a kanálról kissé potyogva folyik le. Kb. 1 deciliternyi mennyiséget szószként kis tálkába öntöttem a tálaláshoz, a többit a 2-3 centis kockákra vágott hússal alaposan összeforgattam, majd felszurkáltam a hurkapálcákra.
Egy akkora hőálló sütőtálat vettem elő, aminek a peremén keresztben fennmaradtak a nyársak, kevés olívaolajat csepegtettem még a tetejükre így toltam a sütőbe.
Kb. 10 percnél, mikor a húsok felső fele már szép piros volt, kihúztam a sütőből, egy teáskanállal végigcsorgattam mézzel, majd a peremről befordítottam őket a lecsepegett szaftba, de már a sültebb felükkel lefelé igazítva.
További kb. 10 perc sütés után megkóstolva késznek ítéltem, így kivettem.
Az autentikus köret inkább rizs lehetett volna – pl. kókusztejben főzve és gyömbérrel ízesítve -, de én ezúttal a héjában sült krumpli mellett döntöttem.

(forrás: Tv Paprika)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*