Pácolt pisztráng zöldségekkel csőben sütve

Pácolt pisztráng zöldségekkel csőben sütve

Pácolt pisztráng zöldségekkel csőben sütve

Hozzávalók (2-3 főre):
2-3 (min. fél kg) konyhakész pisztráng (belsőségek eltávolítva, pikkelyek ledörzsölve)
1 fej fokhagyma

bors
olívaolaj
friss zöldfűszerek, vagy szárított társaik (pl. kakukkfű, csombor/borsikafű, zsálya, rozmaring) ízlés szerint
1-2 db (vagy 15 dkg bébi)répa, de akár a nagyjából vele azonos idő alatt megpuhuló kockázott sütőtök is lehet
50 dkg brokkoli
20 dkg paradicsom
1 lila hagyma
fél citrom leve

Elkészítés:
Összeállítottam a hal páclevét: megtisztítottam a fokhagymát, és egy kis tálkába öntött 1 dl olívaolajba préseltem, majd a leöblített és felaprított zöldfűszereket is hozzáadtam (nagyjából 1-1 teáskanálnyit).
A megmosott, megszárított pisztrángok oldalait 1-2 centis távolságra éles késsel beirdaltam, üvegtálba fektettem. Körben és a belsejüket is alaposan sóztam, borsoztam, és a jól elkevert páclével is átdörzsöltem. Ügyeltem, hogy belülre, és a bevágásokba is kerüljön belőle.
Lefedtem folpack fóliával, majd – hogy az ízek jól átjárják – amennyi időre lehetséges, a hűtőbe tettem (nálam majdnem egy egész napig pácolódtak, de már fél óra is számít).

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.
A tepsi aljára érdemes alufóliát fektetni, én elfelejtettem, így valamivel több olajat kellett használnom.
A halakat a tepsi közepére fektettem, az üvegtálban maradt olajjal meglocsoltam, és a forró sütőbe toltam 40-45 percre.
A répát a kés élével lekapartam, megmostam, daraboltam, kissé sóztam, majd mikor már kb. 15-20 perce a sütőben voltak a halak, melléjük szórtam, a hőt 200 fokra emeltem.

Pácolt pisztráng zöldségekkel csőben sütveA brokkolit rózsáira szedtem, azokat is még ketté vágtam, keverőtálba dobtam. Hozzáadtam a karikára vágott lila hagymát, a leöblített (ha szükséges kisebbre vágott) paradicsomot (de más zöldséget is választhattam volna: cukkinit, padlizsánt, zellergumót stb.). Sóztam, borsoztam, olívaolajjal löttyintettem, összeforgattam, és szintén a halak köré szórtam. Fogóval eligazítottam, hogy a brokkolik vágott fele kerüljön lefelé. Ekkor már csak 15-20 perc volt hátra a hal elkészültéig. Átkapcsoltam alsó sütés, felső grillező funkcióra.

Pácolt pisztráng zöldségekkel csőben sütve

A hal brutális finomságáról talán nem is kell áradozom, a brokkoliból pedig ez a módszer a főzéstől/párolástól merőben eltérő ízeket hoz ki: így karamellizálódik, amit végső mozzanatként egy kevés citromlé csak még finomabbá tesz.
A fél citromot tálaláskor készítettem ki, ízlés szerint kerülhetett a pisztrángra és zöldségekre is, ez utóbbit akár kevés parmezán reszelékkel, az egészet pedig további olívabogyókkal kiegészítve tehetjük fenségessé.

Különlegesen finom, egészséges fogás akár ünnepekre is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*