Pillecukros mascarpone-torta kekszalappal

Pillecukros mascarpone-torta kekszalappal

Ez a recept eredetileg muffin-formára íródott, én viszont már az első alkalom után tudtam, hogy legközelebb tortaként fogom elkészíteni. Emiatt csak egészen apró változtatásokra volt szükség.

Pillecukros mascarpone-torta kekszalappal

Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz
12 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál cukor
50 dkg mascarpone
4 tojás
3 evőkanál tejföl
20 dkg fehér csoki (nekem csak 10 volt, így ennyi került bele)
15 dkg pillecukor

Elkészítés:
A kekszet a vajjal és a cukorral egyneművé kevertem, majd az alján, oldalán kipapírozott 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntöttem. Egy lapos aljú pohárral (én a csésze-mércémmel) egyenletesre nyomkodtam, félre tettem.
A csokit darabokra törve vízgőz fölé olvadni tettem.
A sütőt 170 fokra és alsó-felső sütési funkcióra kapcsoltam.
A mascarponet, a felütött tojásokat, a tejfölt a robotgépem táljába pakoltam, amit közepes sebességű keverésre állítottam.
Mikor a csoki megolvadt, további keverés közben a krémhez öntöttem.
A pillecukrot 2 evőkanál vízzel szintén vízgőz felett folyékonnyá melegítettem, és azt is a krémhez adtam, amit egy utolsó alapos keverés után a kekszalapra öntöttem.
Betettem a forró sütőbe, ahol 35 percig sütöttem.
Nem is muszáj, hogy ennyire sötét legyen a teteje, mint az enyém hamarabb is ki lehet venni, úgy is jó lesz. Noha úgy látszik, a torta még nyers, a nagyobb része remegős-folyós, nem lesz gond, a kihűlést követő néhány óra dermesztéssel tökéletes állagú, szeletelhető, fantasztikus ízű nyalánkságot kapunk!

Hátránya a muffin-formában sütött mini sajt-tortákhoz képest, hogy hiába is rajzoltam-húzkodtam bele formákat úgy nagyjából fél dl áfonyaszörppel és egy hurkapálca helyes végével sütés előtt (mint ahogy itt is olvasható), sütést követően már semmi nem látszódott, szinte nem is érződött belőle (ezért nem is írtam a hozzávalók közé).

Pillecukros mascarpone-torta kekszalappalEttől eltekintve egy olyan szenzációsan finom – igaz, laktató – tortát kaptunk, amit első ránézésre nem is gondoltunk volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*