Rebarbarás-túrós kosárka

Rebarbarás-túrós kosárka

Rebarbarás-túrós kosárka

Hozzávalók:
kosárka:
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj kisebb kockákra vágva
3 evőkanál cukor
1 tojás
töltelék:
25 dkg túró
3 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál rumaroma
1 evőkanál citromlé
gyümölcs:
tisztítás után kb. 30 dkg rebarbara
2 evőkanál cukor
teteje:
2 tojásfehérje
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A rebarbara-szárakat megmostam, külsejüket lehúztam, nagyjából 1 centisre daraboltam, majd 2 evőkanál cukorral félre tettem levet ereszteni.
A tészta összetevőit egynemű gombóccá gyúrtam, majd folpackba csomagolva a hűtőbe tettem.
A rebarbarát forró serpenyőbe öntöttem és néhány perc alatt még roppanós állagúra pároltam, hűlni hagytam.
A sütőt bekapcsoltam 190 fokra.
A töltelékhez szükséges mennyiségű vajat megolvasztottam, majd a villával áttört túróhoz adtam, csakúgy, mint az összes többi hozzávalót.
A tésztát a hűtőből kiemelve 12 részre osztottam, 8-10 centi átmérőjű koronggá lapítottam, majd a muffinforma kipapírozott (vagy olajjal kikent) mélyedéseibe eresztettem.
A túrót egyenletesen (nagyjából másfél evőkanálnyi adagokban) szétosztottam a kosárkákban. Ideálisan eltakarja a tészta peremét, így az nem tud megégni – ez utólag derült ki.
A serpenyőből a rebarbarát is igazságosan szétraktam, kissé a túróba nyomkodtam, majd az egészet a sütőbe toltam, nagyjából 30 percre.
Mikor már csak 5 perc volt hátra, a tojások félretett fehérjéjét felvertem a porcukorral, amit a kisült kosárkák tetején szintén szétosztottam, a sütőbe visszatolva néhány perc alatt rózsaszínre pirítottam.

Kissé hűlni hagytam, végül tálaláskor finoman porcukorral hintettem.

Rebarbarás-túrós kosárka

A rumaroma különleges ízt adott a túrónak. A tészta szinte porhanyós, linzer-jellegű. A hab pedig szuper koronája lett az egésznek.
A rebarbara befogadásával kicsit kritikusabb a férjem. Mikor porcióztam a túró tetejére, éppen elkapta, és megjegyezte, hogy „mindig ezzel a zöld valamivel rontom el”. (Persze, viccesen, de régi mondásként tudjuk: minden viccnek a fele igaz…) Ha nem látta volna, édes tudatlanságban falatozta volna ezt az egészséges gyümölcs-zöldséget. Ezúttal tudta, mégis az utolsó morzsájáig befalta… és dicsérte az összhatást!

Ismerve a kicsit tágabb családom igényeit (no, meg a sajátomat, ha túrós csodákról van szó), én kapásból dupláztam mindent. Ennek megfelelően a habot csak közvetlenül a 2. adag kisülése előtt vertem fel.
Az éjszakai hűtőpróbát mindössze 4 db tudta megtapasztalni…

(forrás: serpenyo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*