Reform ribizlis-rebarbarás pite

Reform ribizlis-rebarbarás pite – ha kedveled a savanykás ízt, és szereted az egészséges alapanyagokat, ez a te süteményed!

Reform ribizlis-rebarbarás pite Hozzávalók:
tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza-liszt
7 dkg nádcukor/nyírfacukor
7 dkg kókuszolaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
töltelék:
3 vastag szár rebarbara
25-30 dkg ribizli
1 csapott kávéskanál fahéj
2,5 dl natúr joghurt
3 evőkanál méz/nyírfacukor
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés:
Összekevertem a lisztet, a cukrot és szódabikarbónát, hozzáadtam a kókuszolajat, elmorzsoltam vele, majd annyi hideg vizet adtam hozzá (én valamivel kevesebb, mint 1 decit), amennyivel összeállt. Folpackba csomagolva 1 órára kellett volna a hűtőbe tenni, de nekem még sosem sikerült a linzeres jellegű tésztákat pont jókor kivenni, és így volt ez most is (több, mint másfél óra után). Kicsit kitettem a napra, hogy a kőkeményből puha, nyújtható legyen, közben többször ellenőriztem.
Elvileg egy 25×35 centis tepsit ajánlott az eredeti recept kipapírozni, azonban én úgy láttam, hogy nekem nem fog akkorára menni, így a 26 centis tortaformámnál valamivel nagyobb kapcsos szívecske formámba csíptettem be a sütőpapírt, vágtam le a felesleget, majd kissé megvajazva az oldalát, azt is kibéleltem. A tésztát beleraktam úgy, hogy 2,5 centis pereme is legyen. Az sem volt baj, hogy kissé tört (nekem még sosem sikerült egybe betennem a formába, de ezt is) össze lehetett tapasztani… (Maradt egy kis felesleg a tésztából – ebből gondolom, hogy lehetett volna még nagyobb is a forma – de a gyerekek boldogan tűntették el…)

A sütőt 180 fokra és légkeveréses funkcióra állítva bekapcsoltam.

A rebarbarák két végét levágtam, a külső részüket vékonyan lehántottam, majd kb. 1-1,5 centis darabokra vágtam. A ribizlit megtisztítottam, megmostam, papírtörlőre tettem, majd a rebarbarával együtt a tésztára terítettem.

Reform ribizlis-rebarbarás pite Reform ribizlis-rebarbarás pite

A joghurtba kevertem a fahéjat, mézet és a keményítőt, majd a gyümölcsökre öntöttem.

Reform ribizlis-rebarbarás pite A sütőbe tolva 35 percig sütöttem.

Reform ribizlis-rebarbarás pite Ekkor a töltelék még rengett ugyan benne, de mire kihűlt, megdermedt annyira, hogy szeletelhető legyen, ha pedig tovább sütöm, megkeményedett volna a süti pereme.

Nekünk egy kicsit fanyar lett – talán legközelebb a két savanyú gyümölcsöt inkább egy harmadik édessel, mint egymással párosítom – így fogyasztás előtt még bőven szórtuk nyírfacukorral…
És a szűk családnak éppen csak elég volt.

Tudj meg többet a teljes kiőrlésű tönkölybúza-lisztről, a kókuszolajról, és a nyírfacukorról!

(recept forrása: ritakonyhaja.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*