Ribizlis túrótorta rizsliszttel, nyírfacukorral

Ribizlis túrótorta rizsliszttel, nyírfacukorral

Kicsit sok volt az utóbbi időben nálunk a szülinapok és egyéb alkalmakból adódó cukros ételek száma, de nasi nélkül mégsem telhet el a hétvége, így egy egészségesebb változatát készítettem el az egyik kedvenc tortámnak…

Ribizlis túrótortaHozzávalók:
piskóta:
4 tojás
csipet só
13,5 dkg nyírfacukor
13,5 dkg rizsliszt (+ a forma szórásához)
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
töltelék:
50 dkg túró
11 evőkanál nyírfacukor
1 biocitrom reszelt héja
1 rúd vanília (elhagyható)
1 csomag instant zselatin fix
2 dl cukrozatlan habtejszín
teteje:
25-30 dkg ribizli
piros expressz tortazselé

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
A 26 centis tortaformát kivajaztam, kiliszteztem.

A tojásokat szétválasztva a fehérekből egy csipet sóval habot vertem, majd a sárgákat, a cukrot, végül a leglassabb fokozaton a szódabikarbónás lisztet is kisebb adagokban hozzákevertem.
A formába öntöttem, lapáttal kissé felhúztam a masszát az oldalára (ezzel a trükkel viszonylag egyenes lett a nálam rendszeresen összeeső piskótakorong felülete).
A sütőbe tolva 20-25 perc alatt sült meg (közepébe szúrt villával ellenőriztem), onnan kivéve néhány perc után lecsatoltam a forma odalát, majd átcsúsztattam egy rácsra, hogy mihamarabb kihűljön.

Ezalatt a ribizlit lecsumáztam, megmostam, papírtörlőre öntöttem, és bekevertem a tölteléket.
A túrót, 8 evőkanál nyírfacukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliarúd kikapart magjait együtt áttörtem, a zselatinfixet is hozzákevertem.
Felvertem a habtejszínt, ízesítettem a 3 evőkanál nyírfacukorral, majd összeforgattam a túróval.

A kihűlt piskótát visszatettem a tortaformába.

Ribizlis túrótortaElsimítottam rajta a túrót.

Ribizlis túrótortaEgyenletesen megszórtam a ribizlivel.

Ribizlis túrótorta3 dl forró vízbe kevertem az expressz tortazselé-port, a lét a közepéről kiindulva azonnal a tortára lehetett önteni.

Ribizlis túrótortaCsak néhány órát töltött a hűtőben, és már meg is kellett vágnom, mert türelmetlen volt a családom, de igazából egy éjszakát pihenve lett olyan a túrós réteg, mint amilyet elvártam.

Ribizlis túrótortaTippek:
– Kicsit vastagabb lett a piskóta réteg, mint kellett volna, így legközelebb 3 tojással (vagy néggyel, de kicsivel), ehhez megfelelően pedig 10-10 dkg rizsliszttel, és cukorral fogom elkészíteni.
– A piskóta ízlés szerint lehet kakaós is, akkor 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor kerülne bele, aminek megfelelően a lisztből 1 evőkanálnyival kevesebbet tennék.
– Sima lisztes-cukros verzió is lehet, akkor ugyanannyi evőkanál lisztet, cukrot tennék bele, ahány tojásból készül a piskóta.
– Természetesen készülhet más gyümölccsel is: málna, eper, áfonya, szeder, barack, stb. és lehetnek mirelit vagy konzervek is.
– Sima tortazselé is jó, nem csak az expressz (amiből egyébként nem csak piros, de színtelen is kapható), de amióta én ezt kipróbáltam, már csak ilyet használok, mert nem kell megvárni a „már nem folyik le, de még önthető”-állapotot, amivel időt takarítok meg.

Tudj meg többet a nyírfacukorról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*