Sajtos-fűszeres morzsa alatt sült halfilé almás-körtés salátával

Sajtos-fűszeres morzsa alatt sült halfilé almás-körtés salátával – egyszerű teendőkkel fél órán belül egy könnyű és egészséges étel a család asztalán

A hal puha, omlós, sajtos kérge finom ropogós volt, a gyerekek pedig a filé mivoltjuknak örültek (én is, mert most nem kellett helyettük szálkamentesítenem). Az utóbbi időben nagy kedvenc ropogós jégsalátát a régóta népszerű almával, körtével serényen csippentették az apró ujjak…

sajtos-fűszeres morzsa alatt sült halfilé almás-körtés salátávalHozzávalók:
Halhoz:
1 kg halfilé pl. alaszkai (ez kb. 1,5-2 csomag mirelitet jelent)
10 dkg kemény sajt pl. parmezán
10 dkg zsemlemorzsa
4-5 gerezd fokhagyma
zöldfűszer, pl. 1 csokor aprított petrezselyem

bors
olívaolaj
Salátához:
1 fej jégsaláta/10 dkg rukkola/madársaláta stb.
1 körte
1 alma (ha mutatósra is szeretnéd, fél-fél különböző színű, pl. piros és sárga)
1 gránátalma

bors
5 dkg mandulapehely/dió/mogyoró
fél citrom
extra szűz olívaolaj
balzsamecet (opcionális)

Elkészítés:
A halat előző este kivettem a fagyasztóból, hogy kiolvadjon. Ha ezt a zacskójából kiemelve, ellepős tejben teszi, nem lesz vízízű…
Kivettem tehát a hűtőből a már kiolvadt halat, alaposan felitattam a nedvességet róla.

A sütőt 180 fokra és légkeveréses funkcióra kapcsoltam.

A közepes méretű tepsimbe sütőpapírt fektettem, a tetejét olajjal vékonyan beecseteltem.

A sajtot, megtisztított fokhagymát finomra reszeltem, hozzáadtam a zsemlemorzsát és az aprított fűszert, majd ez egészet alaposan összekevertem.
A halfiléket sóztam, borsoztam, majd a morzsában megforgatva szorosan a tepsibe fektettem. A maradék keveréket egyenletesen eloszlattam a tetejükön, és nagyon vékonyan – inkább csak csepegtetve – olívaolajjal meglocsoltam.
A sütőbe tolva 20-25 perc alatt a sajtot rápirítottam, mialatt a halak is omlósra sültek.

Addig elkészítettem a salátát is.
A jégsalátát megmostam, a nedvességet leszárítottam róla, majd a torzsáját kivágva vékonyra csíkoztam, és egy salátástálba tettem. A körtét és almát is megmostam, héjastul, a magházukat kivágva gyufaszál-szerű csíkokra vágtam, és a salátára tettem. Óvatosságból – a gránátalma élénkpiros nedvére tekintettel – kötényt kötöttem magam elé, majd kettévágtam azt. A héjat összeroppantva levét a salátára préseltem, majd egy fakanállal megütögetve, miközben a fél gránátalmát az ujjaimon lefelé tartottam, a magokat a salátára potyogtattam. A héjba szorult magokat még egy kiskanál nyelével piszkáltam ki. Ha beleesett a magokat elválasztó hártyából, kiszedtem, mert az nem finom.
A fél citrom héját a salátára reszeltem.
Sóztam, borsoztam.

Egy nagyobb száraz serpenyőben nagy lángon, és folyamatos rázogatás mellett a mandulapelyhet (vagy az aprított diót/mogyorót) néhány perc alatt megpirítottam.

Tálalás előtt a salátát még extra szűz olívaolajjal és a fél citrom kifacsart levével locsoltam, majd összeforgattam. Az almás-körtés salátát már a tányérokra adagolva szórtam meg a pirított mandulával.
Lapáttal mellé szedtem a halból, és pici narancsos balzsamecetet csepegtettem az egészre (elhagyható).

Sajtos-fűszeres morzsa alatt sült halfilé almás-körtés salátával 1További halfilés receptjeim:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/baconbe-tekert-halfile/
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/edeskomenyes-halfile-baconnel-petrezselymes-edesburgonyaval/
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/zoldseges-safranyos-halleves/
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/fokhagymas-harcsafile-kulonleges-fuszerezessel-edeskomeny-salataval/

(a fenti hal receptjének forrása: Rákóczi Feri)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*