Sajtos-sütőtökös csigák

Sajtos-sütőtökös csigák

Sajtos-sütőtökös csigákHozzávalók (kb. 18-20 db-hoz, amiből a 3,5 évesem egy ültő helyében 3 db-ot evett meg…):
a kelt tésztához:
40 dkg finomliszt
3 dkg lágy vaj
1 dl natúr joghurt
1 csomag porélesztő (7 g)
1 teáskanál só
2-2,5 dl langyos víz,
a töltelékhez:
30 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
20 dkg fetasajt helyett nekem 25 dkg ricotta ment bele
1 nagy fej lila hagyma
olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors
+ egy kicsi tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tészta hozzávalói közül a vizet kihagyva a többit a robotgépem üstjébe mértem. A dagasztószárral keverni kezdtem, majd a kimért vizet kisebb adagokban adtam hozzá. Csak annyit, amennyit a liszt felvett, hogy egy nem ragacsos, nyújtható tésztát kapjak.
Lefedve kelesztettem 1,5 órán keresztül. Ezalatt apró, fél centis kockákra vágtam a megtisztított, nyers sütőtököt és felaprította a lila hgyamát is.
Amikor a kelesztés idő letelt, 220 fokra és légkeveréses funkcióra állítottam a sütőmet.
Ketté vágtam a tésztát, az egyik gombócot félretettem, visszatakartam, a másikat lisztezett deszkán kb. 30×30 centisre nyújtottam.
Megkentem a tojással, megszórtam a kockázott sütőtök felével, a hagyma felével, a ricotta felét kis kanállal szétoszlattam a tetején, megszenteltem olívaolajjal, sóval, borssal hintettem, majd szorosan feltekertem.
Kb. 4 centis darabokra vágtam, majd a vágott felületükkel sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket. A kezemmel ellapítottam őket, és a sütőbe tolva 15-20 perc alatt megsütöttem. Ezalatt a tészta másik felét is előkészítettem sütésre és azt az adagot is kisütöttem.

Én a gyerekek miatt, akik mindig kiérzik a borsot, az egyik adagot anélkül készítettem, és jól is tettem. Kicsi lányom (a fent említett 3,5 éves) ráharapott az elsőre, majd elfintorodva: anya, ez borsos! Így legalább meg tudtam neki mutatni, hogy amelyek kicsit magasabbak (a második adag), azokat válassza…

Tudj meg többet a ricottáról!

Egy másik, a fentinél egyszerűbb ricottás recept leveles tésztából:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/ricottas-csiga/

(a fenti receptet a Nők Lapjából néztem ki)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*