Somlói szelet

Somlói szelet – ha nem csak cukrászdában ennéd a népszerű desszertet

Második alkalommal névnapi ajándékként esett a választásom erre a sütire. Amit a széléről vágtam le magunknak, azt nagy kincsként ettük. Miután nem teltünk el vele, hamarosan harmadszor is elkészítem.

Somlói szelet

Hozzávalók:
sárga piskóta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
barna piskóta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
3 evőkanál finomliszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
sárga puding:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
4 evőkanál cukor
barna puding:
1 csomag csokis pudingpor
4 dl tej
4 evőkanál cukor
habréteg:
5 dl cukrozatlan habtejszín (hűtőben minimum 12 órára, mélyhűtőben legalább fél órára tárolva felhasználás előtt)
1 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfix
csokimáz:
2 evőkanál cukor
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3-4 evőkanál víz

Elkészítés:
Bekapcsoltam 180 fokra a sütőmet és alsó-felső sütésre állítottam. Kivajaztam, liszteztem a tepsimet (de lehet sütőpapírt is használni).
Az eredeti receptben nem volt megadva a sütőedény mérete, így első nekifutásra egy viszonylag kicsi, 30×24 centis tepsit választottam, ami nem volt jó döntés, mert magas lett a rétegezés és imbolygott össze-vissza egy-egy szelet. Finom volt, elfogyott a nagycsaládi ebéd után, de látványra volt benne kivetnivaló.
Most a sütőm mélyebb tepsije mellett döntöttem, és ez volt a megoldás, esetleg ennél egy kicsit kisebb a tökéletes.

Robotgéppel felvertem 4 tojásfehérjét, alacsonyabb fokozatra kapcsolva egyenként beleengedtem a sárgákat, kanalanként a cukrot, majd a szódabikarbónával kevert lisztet. A tepsi alján lapáttal vékony rétegben elegyengettem, majd 10 perc alatt készre sütöttem.

(A valóságban ekkor a gyerekeknek – 3+1 vendég – kikevertem pluszban egy két tojásos piskótatésztát is, kevés cukorral és liszttel, mert veszekedés volt, hogy ki nyalakodjon. Kis pohárba adagoltam nekik, kanalat is kaptak bele, így egy darabig csend volt…)

Míg a sütőből kivéve hűlt a piskótalap, addig elöblítettem a keverőtálat és újból felvertem a másik 4 tojás fehérjét, alacsonyabbra kapcsolva beleeresztettem a sárgákat, kanalanként hozzáadtam a cukrot, a 3 evőkanál szódabikarbónás lisztet, végül a kakaóporral barnítottam.
A tepsiből egy deszkára fordítottam a sárga piskótát, a tepsit áttöröltem egy papírtörlővel, újra vajaztam, liszteztem, majd a barna tésztát is elegyengettem benne, ami szintén 10 perc alatt sült meg.

Ezalatt a tejes dolgokhoz használatos lábasomban leírás szerint elkészítettem a viszonylag sűrű vaníliás pudingot.
/A dr. Oetker-féle esetben a port és a cukrot egy kis tálkában pici tejjel el kellett kevernem, a maradék nagyobb rész tejet felforralni, a tűzről lehúzva hozzákeverni a vaníliás tejet, majd a láng fölé visszatéve 1 percig bugyogva forralni folyamatos keverés mellett./

A kisült barna piskótát kiemeltem a sütőből, picit hűlt, egy lapáttal alányúlva ellenőriztem, hogy nem tapadt-e le. Az elkészült sárga pudingot szétkentem a tetején, ráborítottam a sárga piskótalapot.

A tejes lábasomat elmosva a fenti módon elkészítettem a csokis pudingot is, amit még azon melegében rákentem a sárga piskótára. (A gyerekek újabb edényt kaptak „mosogatásra”.)

Ismét elöblítettem a keverőtálat, majd a habtejszínt is keményre vertem a cukrokkal, a végén szórtam hozzá a habfixet (akár kettő csomaggal is bele lehet tenni). Ezt egy lapáttal a barna puding tetejére kentem. (Keverőtál ment a gyerekeknek – legnagyobb örömükre…)

Kicsi lábasba mértem a cukrot, kakaóport, hozzácsorgattam a vizet és habverővel folyamatosan keverve megolvasztottam, míg egy kissé folyós masszát kaptam.

(Ekkor a habverőt a csokimázas lábasban terveztem hagyni, de az kibillent belőle, „gyönyörű festményt” fröccsentve a fehér pólómra – kell nekem fehérben sütit sütni… Na, ezt a pillanatot nem muszáj utánam csinálni, de bevallom, mókás pillanatokat szerzett, míg azt találgattuk, ki mit lát ki a rajzolatból.)

Végül tiszta zacskóba kanalaztam az olvadt kakaót, pici lyukat vágtam a sarkán, így rácsoztam be a hab tetejét, de nyugodtan el is engedhető a fantázia pingálás közben a motívumokat illetően. Akár dupla mennyiségben is mehet rá (bár már a fenti is az eredeti duplája), annyira megemeli, „somlóissá” változtatja az ízét. Vékony, habkönnyű rétegek lettek, amik édes összhangban omlottak szét a szájban… Nem mellékesen pedig a névnaposnak is ízlett!

(recept forrása: olcso-receptek.hu)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*