Sütés nélküli gyümölcsös-túrós szelet

Sütés nélküli gyümölcsös-túrós szelet – azaz, ha különleges tiramisut szeretnél

Sütés nélküli gyümölcsös-túrós szelet

Hozzávalók (10 szelethez):
kb. 15 dkg babapiskóta
kb. 1 dl presszókávé/kakaó, de akár gyümöcsszörp is lehet
50 dkg túró
50 dkg mascarpone
1 vaníliarúd
7,5 dkg porcukor (+ 5 dkg mirelit gyümölcs esetén)
kb. 30 dkg bogyós gyümölcs, pl. áfonya, ribizli, málna, eper (nekem ribizli és áfonya volt mirelitben)
díszítésként:
1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg friss gyümölcs (akár vegyesen kiválogatva a szebbeket a fentiekből)
maroknyi mentalevél (elhagyható)

Elkészítés:
Ha részben vagy egészben mirelit gyümölcsből készül, azt érdemes már előző este kivenni szobahőmérsékletre, és hagyni, hogy kiolvadjon, és jól lecsepegjen.

Ideálisan akkora téglalap alakú edénybe kell egymás mellé fektetni 2 sorban a babapiskótákat, hogy elférjenek (20 centi). Nekem valamennyit le kellett törnöm az egyik sorból – a törést a tányér közepe felé fordítottam.
Egyenletes mennyiségben rájuk locsoltam a kávét (a gyerekek emiatt később nem annyira ujjongtak, ezért ajánlom alternatívaként a kakaót vagy a gyümölcsszörpöt).

A túrót, a mascarponét és a porcukrot tálba tettem. A vaníliarudat egy éles kés hegyével felhasítottam, a pengéjével a magokat kikapartam, a túróhoz tettem, majd kézi robotgéppel az egészet alaposan elkevertem. (Nekem 25 dkg mascarponém volt, és különben is kissé „száraz” állagú a túróm, így 2 dl hűtő-hideg cukrozatlan felvert habtejszínnel tettem krémesebbé.)
Óvatosan beleforgattam a bogyós gyümölcsöket, majd kanalanként elrendezve a babapiskótára pakoltam, a tetejét egyenletesen elsimítottam, tálalásig hűtőbe tettem.

Ideálisan min. 1,5 órát hűlt, ekkor felszeleteltem, tortalapáttal tányérra helyeztem, a tetejüket megszitáltam a kakaóporral, és friss málnával, mentalevéllel díszítettem.

(forrás: marmalade.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*