Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórva

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórva – amivel adtunk a vitaminkészleteinknek…

Minden mennyiségben és formában kedvenc a sütőtök a családunkban. Fasírt formájában eddig még nem ettünk. Most pedig nem utoljára.
A vegák kipróbálhatják egy az egyben elhagyva belőle a húst. Szerintem még úgy is finom.

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaHozzávalók:
fasírthoz:
50 dkg darált hús (nálam sertés, de marha és akár pulyka is lehet)
50 dkg finomra reszelt, nyers sütőtök
3 (nálunk 4 nagy) gerezd fokhagyma préselve
1 tojás
4 szál zöldhagyma
1 apróra tépkedett zsemle tejbe áztatva (kinyomkodva)
fél-fél kávéskanál őrölt koriander és szerecsendió
1 csomag petrezselyem aprítva
1 teáskanál só
bors
salátához:
3 közepes cékla

bors
extra szűz olívaolaj
2-3 marék aprított dió
1 fej saláta (jég-, fejes-, de akár rukkola, madársaláta is lehet)
1 lilahagyma (opcionális)
balzsamecet

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.
A 2 kilós sütőtökömet megmostam, 1/3-áról a héját levágtam, finomra reszeltem (nem reszeltem le az ujjam, úgyhogy végül 48 dkg lett), félre tettem.

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaA maradékot (héjastul) nagyobb kockákra vágva a tepsi egyik felébe fektettem (ez nincs a receptben, grátiszba készült).
3 közepes cékla (nekem egy közepes és egy nagyobb hosszában kettévágva) meghámozva, egyenként egy-egy alufóliára fektetve ment a tökök mellé: olívaolajjal löttyintve, sóval, borssal szórva.

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórva1 deci vizet öntöttem a tepsibe. A céklákat az alufóliákba becsomagoltam, a sütőtököket egy másik darabbal lefedtem, így mentek a sütőbe. 40 perc után a sütőtökökről levettem a fóliát, és további 20 percig sütöttem őket.
A sütőből kivéve fogóval kibontottam a céklát a fóliából.

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaA sütőt 180 fokra mérsékeltem. Amikor legalább langyosra hűlt a cékla, falatnyi darabokra szeleteltem.

Miközben sült a tök és a cékla, a reszelt tökhöz adtam a fenti hozzávalókat.

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaMindent jó apróra vágtam, hogy később ne essenek szét a gombócok!
Bekeverve fél órára betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
A hűtőből kivett húsmasszából lapított gombócokat készítettem.

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaKevés olajon, közepes lángon (2-3 adagban) mindkét oldalukra kérget sütöttem. (Bő olajban a szokásos módon ki is süthető, de egy fokkal egészségesebb, ha sütőben fejeződik be a művelet.) A félkész fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire fektettem (nekem 17 db lett).

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaMiután a sütőtököt-céklát kivettem, a 180 fokra mérsékelt sütőben még 15 percig sütöttem a fasírtokat (fedés és fordítás nélkül).

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaEzalatt száraz serpenyőben folyamatos forgatás mellett megpirítottam 2-3 marék kissé felaprított diót. Ezúttal a receptnél maradtam, de 10 dkg mandulapelyhet sem turkált volna ki a családom… /Valójában 2 adag dióra volt szükségem, mert az elsőt lazán megégettem, míg elfordultam, és abban a pillanatban meg is feledkeztem róla… A férjem úgyis csípi a sültebb dolgokat, úgyhogy nem dobtam ki…/

Sütőtökös fasírt sült céklás salátával, pirított dióval szórvaCsíkokra vágtam a leveleire szedett, több vízben megmosott, megszárogatott fej jégsalátát, hozzáadtam a feldarabolt céklát, 1 karikázott lila hagymát (nem volt a receptben), extra szűz olívaolajjal és balzsamecettel löttyintettem, sóztam, borsoztam. Tálaláskor a salátát dióval szórtam és a fasírtokat mellé helyeztem.

A 17 normál, sőt, inkább nagyobbacska fasírtból 5, azaz öt darab maradt másnapra. Szerintem mindent elárul, hiszen volt benne mennyiség.
Ami pedig az ízét tekinti: leírhatatlan!!!

(recept forrása: Rákóczi Feri)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*