Szezámmagos vörös lencsefőzelék vagy -krém

Szezámmagos vörös lencsefőzelék vagy -krém – univerzális, mert melegen főzelék, hidegen pl. pirítósra kenhető krém

Szezámmagos vörös lencsefőzelék vagy -krém

Hozzávalók:
2/3 bögre vörös lencse
1 babérlevél
1/3 bögre szezámmag
2 gerezd fokhagyma

őrölt koriander
őrölt római kömény
lilahagyma, pirítós

Elkészítés:
A kimért lencsét egy tálcára öntve átvizsgáltam, a megkövesedett rossz szemeket kidobtam.
A hagyományos (barna) lencsével szemben áztatni nem szükséges, így csak váltott hideg vízben többször átmostam, míg a víz közel tiszta nem lett.
Egy közepes fazékban annyi vízzel tettem tűz fölé, hogy a magok felett úgy 3-4 centivel ellepje, és beledobtam egy babérlevelet. Forráskor a habot szűrőkanállal leszedtem a tetejéről. Fedő alatt kb. 25 perc alatt puhára, azaz szétfőztem. Időnkét a fedő alá néztem, ha szükséges lett volna, további vizet öntöttem volna hozzá. Ha úgy tűnt volna, hogy túl híg, akkor egy időre leemeltem volna a fedőt. A lényeg, hogy mire elkészül, a főzelékes állaga megmaradjon (tudva, hogy ahogy hűl, még sűrűsödik).
Ekkor hozzáadtam a (pirítatlan) szezámmagot, a préselt fokhagymát és egy-egy csipet fűszert (először inkább keveset, és kóstolva emelni az adagot, nehogy elrontsa az ízt a túlfűszerezés). Az egészet turmixoltam – akár a szezámmag pépesítéséig is lehet, nekem szimpatikus volt, ha a szemek látszanak benne.
Hozzá feltétként (csakúgy, mint a hagyományos lencséhez, vagy egyéb főzelékhez) fasírtgolyó, főtt, sült hús, oldalas, pörkölt, sült kolbász, vagy pl. rántott zellerchips illik.

Amennyiben hagyjuk kihűlni, vagy ha dupla mennyiséget készítünk, akkor a maradékot akár több napig a hűtőben tarthatjuk, és rájárhatunk reggeli, uzsonna gyanánt pirítósra kenni, a tetejére lilahagymát karikázva… Kedvenc lesz, miután még jobban összeérnek az ízek!

Tovább gazdagítható, ha forráskor kisebb fej aprított vöröshagymát, fűszerezéskor fekete mustármagot, reszelt gyömbért, aprított petrezselymet, pici mustárt, akár színezéshez egy kevés kurkumát adunk még hozzá.

Tudj meg többet a vörös lencséről!

(forrás: antalvali.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*