Szilvapogácsák

Szilvapogácsák – naná, hogy leveles tésztából…

Az egyszerűségéről mindent elárul, hogy a most 11 éves lánykám már kétszer is elkészítette ezt az nagyszerű nyalánkságot. A hétvégén egy ételfotó pályázat kapcsán merült fel, ahová a lányom beküldte az egyik alkalommal róla készített képét, én is ezt csatoltam most.
A férjem ahogy szóba került, nem is tágított, hogy ismét ilyet szeretne enni. Ezúttal én készítettem, mert a lányom szülinapi buliban volt, neki meglepetés volt, mire hazaért.

SzilvapogácsákHozzávalók:
2 csomag friss leveles tészta 2×275 g (vagy az 50 dekás mirelit változata kiolvasztva, kettévágva, egyenként kinyújtva)
40 dkg friss szilva (vagy egy üveg befőtt)
2 közepes szelet szikkadt kenyér
12 dkg vaj
2 evőkanál barnacukor
1 teáskanál fahéj
lekvár
liszt
porcukor

Elkészítés:
A hirtelen jött ötlet miatt ezúttal befőtt szilvát használtam, így ezzel kezdtem: egy bögre fölé helyezett szűrőbe öntöttem a szilvát, hogy lecsepegjen. (Finom levét a férjem szívesen issza meg.)

A friss leveles tésztákat elővettem a hűtőből, kitekertem, félretettem.

A sütőt beállítottam 220 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.

Amíg egy magasabb falú serpenyőben megolvadt a vaj, addig robotgépben felaprítottam a két szelet kenyeret. (Aprító híján nagylyukú reszelővel is megoldható.) 4 evőkanál vajat kikanalaztam egy tálkába, a többire rádobtam a zsemlemorzsát. Nagy lángon folyamatos keverés mellett 5-7 perc alatt aranybarnára pirítottam, majd félretettem hűlni.

A sütőm két tepsijébe sütőpapírt fektettem. Lisztbe mártott 7 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ennek híján egy ekkora szájú pohárral) kiszaggattam a leveles tésztákat, és szorosan a sütőpapírra fektettem. Nekem 34 db lett. A tészta „hulladékát” egyelőre félre tettem.
A tésztapogácsákat egy villával megszurkáltam. (Elég egyelőre az egyik tepsivel előkészíteni, míg sül, addig lehet a másikat.) A szélüket a korábban félretett olvasztott vajjal körbeecseteltem, közepükre egy fél teáskanálnyi lekvárt kentem (most éppen ajándékba kapott házi fahéjas-gyömbéres sárgabarack ízűt).

A szilvákat felvágtam apró darabokra, majd hozzáadtam a pirított kenyérmorzsához, beleszórtam a cukrot, a fahéjat, és alaposan elkevertem. 1-1 bő teáskanálnyit adagoltam a lekváros pogácsákra. (Ha kevesebbet teszel rá, jobban felemelkedik a pogácsák széle, ahol a gyümölcsös keverék súlya nem nyomja le.)
A tepsit a sütőbe csúsztatva 8-10 perc alatt megsütöttem, míg a tészta széle aranybarnára pirult. Rácsra tettem őket hűlni.

Ezalatt a másik adagot is előkészítettem, és azt is kisütöttem.

Közben a felszabadult tepsire és sütőpapírra pakoltam a tészta kiszúrásakor kimaradt amorf darabkákat. Megkentem őket vajjal, meghintettem fahéjas porcukorral, de akár pici reszelt sajttal is lehetett volna, és 6-8 perc alatt ezeket a falatokat is megpirítottam, hogy ne vesszenek kárba.

Tálalás előtt a szilvapogácsákat porcukorral hintettem.

A férjem a szokásos javaslatával jött: dupla adagot kellett volna készíteni!
Szerintem simán működik a recept párolt almával, de akár barackkal is…

(a recept forrása: Nagy sütiskönyv gyerekeknek)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*