Színes-gyümölcsös túrótorta

Színes-gyümölcsös túrótorta

Színes-gyümölcsös túrótortaHozzávalók:
Tészta:
9 nagy tojás
9 púpozott evőkanál cukor
9 púpozott evőkanál liszt
1,5 csomag sütőpor

kék, piros, zöld, sárga ételfesték
Töltelék:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone sajt
1 biocitrom
1 vaníliarúd (elhagyható)
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
2,5 dl édes habtejszín (pl. Hulala)
1 csomag Instant zselatin fix
Teteje:
idénygyümölcsök (nálam 2 nektarin, 2 nagy szilva, 1 banán, 10-15 dkg cseresznye, 5 dkg áfonya)
1 csomag színtelen expressz zselatin vagy 2,5 dl édes habtejszín

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra állítottam.

20-20 perc alatt egyenként kisütöttem 3 db 3 tojásos piskótát:
Először egy csipet sóval keményre vertem a tojásfehérjéket, a robotgépet kisebb fokozatra kapcsolva egyesével hozzácsorgattam a sárgákat, kiadagoltam 3 evőkanál cukrot, beleöntöttem 1-2 evőkanál ételszínezőt, végül a legalacsonyabb sebességgel kisebb adagokban a fél csomag sütőporos 3 evőkanál liszttel kevertem el. Kivajazott-lisztezett 24 centi átmérőjű tortaformába öntöttem, a forró sütő közepébe toltam.

A sütőből kiemelve néhány percig pihentettem, majd a forma oldalát lecsatolva átemeltem egy rácsra, hogy mihamarabb kihűljön.

Amíg sültek a lapok, bekevertem a krémet:
Tálba raktam a túrót, a mascarponét, az alaposan megmosott citrom reszelt héját, majd a kifacsart levét, a vaníliarúd magjait kikaparva, a cukrot, a pudingport, a zselatin fixet és a sárga ételfestékből kb. 1 evőkanálnyit. A hűtő-hideg habtejszínt egy másik tálban keményre habosítottam, a túrós keverékhez adtam, majd félretettem a hűtőbe.

Annak érdekében, hogy a piskótalapok élénk színe az oldalukon is látszódjon, egy kisebb (esetemben 20 centis) tortaformával kiszúrtam őket. Ennek hiányában egy megfelelő méretű körsablon segítségével késsel is körbevágható.

Az egyik lapot a tortatartó közepére helyeztem, a tortatartó alá egy tálcát raktam. Egyenletesen elkentem a lapon a hűtőből kivett krém felét. Rátettem a második lapot, kissé megnyomkodtam (főleg a közepét), erre a maradék krémet egyengettem. A harmadik lapot a tetejére raktam, szintén megnyomkodtam. Megpakoltam a felszeletelt gyümölcsökkel. Érdemes a szélére szorosan magasabb gyümölcsöket rakni, hogy a zselatin ne tudjon lefolyni (nekem ez ritkán sikerül, mert valamilyen rejtélyes módon inkább domborúak a tortáim…).
A szélére a gyümölcsök közé habsprayből nyomtam egy keveset, de felesleges volt, mert már a fotózás alatt összeesett…
Az expressz zselatinporhoz 3 dl forró vizet öntöttem, fél percig kevertem, majd a torta közepéről kezdve ráöntöttem. Ami mégis lefolyt, azt megvártam, hogy megszilárduljon, majd késsel leemeltem.
A zselatinnal zárás alternatívája, ha a gyümölcsök alá felvert és habfixálóval tartósított cukrozott habtejszínt formázol habzsák segítségével.

Nem túl édes, inkább látványos, és a túróra, gyümölcsökre hangsúlyt helyező torta lett az eredmény, melyet tálalásig hűtőben tároltam.

Színes-gyümölcsös túrótorta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*