Színes húsgolyók

Színes húsgolyók – látványra is dobd fel a megszokott ízeket, majd tálalj mellé pl. párolt brokkolit és mázas bébirépát!

2 éves lánykám egy félrehallás miatt fasírtot kezdett el követelni (szerencsére egyébként sem szükséges utána rohannom, hogy egyen néhány falatot, mert ő az első, aki az asztalhoz ül, ha kajáról van szó). Gondoltam, most másképpen csinálom, mint szoktam.
Mivel vendégek is jöttek, számolva velük, valamivel több alapanyagból készítettem, mint a szűk családnak.

Színes húsgolyók

Hozzávalók:
1 kg darált hús
2 közepes vöröshagyma
2 csapott teáskanál só
1 kávéskanál bors
fél kávéskanál szódabikarbóna
4-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint kevesebb is lehet, de mi így szeretjük)
1 kávéskanál curry fűszerkeverék (őrölt)
fél kávéskanál kurkuma (őrölt)
1 teáskanál fűszerpaprika
olaj
1 szikkadt zsemle tejbe áztatva
hurkapálcák

Elkészítés:
Az eredeti recept egyáltalán nem tartalmazott zsemlét, a magam szokása szerint viszont hármat is raktam volna bele, úgyhogy úgy döntöttem, valamennyi mégis kerül bele, így egyet tejbe áztattam.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
A finomra darált húst egy keverőtálba tettem. A vöröshagymákat megtisztítottam, finomra vágtam, kevés olajon megpirítottam, majd a húshoz adtam. Sózta, borsoztam, beletettem a szódabikarbónát, belepréseltem a fokhagymát, és már a tejtől kinyomkodott zsemlével alaposan elkevertem. Ha túl laza lenne a massza, érdemes zsemlemorzsával vagy liszttel keményíteni kicsit rajta, ugyanis fontos, hogy a hurkapálcákon maradjanak a sütés végéig. Három részre osztottam, az egyiket natúron hagytam, a másikat a curryvel és a kurkumával sárgára, a harmadik adagot a fűszerpaprikával vörösesre színeztem. Nedves kézzel kisebb golyókat formáztam, majd sorban felszúrtam őket a nyársra. Egy akkora hőálló tál peremére sorakoztattam a nyársakat, amibe még éppen nem estek bele. Kevés olívaolajjal megkentem a tetejüket (el is hagyható, bár szerintem ezzel egy kicsit visszaadható az olajban sülés íze, viszont így egészségesebb).
A húsgolyók méretétől függően 15-20 perc alatt készülnek el.

Ezalatt ellepős forró vízbe 50 dkg mirelit bébirépát tettem kevés tengeri sóval, 2 babérlevéllel, egy marék kakukkfűvel, löttyentésnyi olívaolajjal, 2 teáskanál kristálycukorral, és így 5-10 perc alatt puhára főztem. Felette lefedve, párolóedényben rózsáira szedett, kissé sózott brokkolit pároltam. Végül a répát leszűrtem, a kakukkfű fás ágacskáit és a babérleveleket kiszedtem és kevés olívaolajjal és citromlével vontam be.

Másik megoldásként kínálható friss, puha kenyérrel és zöld majonézes mártogatóssal is (1 csokor petrezselyem, 30 ml olaj és 2 dl majonéz turmixolva)

Menet közben még eszembe volt fotót készíteni, elkészültekor viszont már elmaradt…

(receptötlet: Nők Lapja Konyha és Jamie Oliver)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*