Színes-túrós szülinapi torta

Színes-túrós szülinapi torta

10 éves lányom idén megkönnyítette a dolgomat. Azt mondta, mindegy, milyen tortája lesz, csak én készítsem. Ilyen lett…

Színes-túrós szülinapi torta

Hozzávalók (egy nagyobb, szívformájú kapcsos tortaformához):
tészta:
45 dkg finomliszt
3,5 dkg kakaópor
15 dkg porcukor
25 dkg hideg vaj (vagy margarin)
2 tojás
túrós töltelék:
50 dkg túró
nagy pohár tejföl
1 citrom héja
20 dkg porcukor
1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor
4 tojás
díszítésként m&m’s cukorka (20 dkg)

Elkészítés:
Kimértem a lisztet, hozzá a kakaóport, majd beleszitáltam a porcukrot is, elkevertem. A vajat kisebb kockákra vágtam, majd a száraz összetevőkkel elmorzsoltam. 2 elkevert tojást adtam még hozzá, amivel addig gyúrtam, míg összeállt. A tésztát – melyet nem szükséges elősütni – egy folpack-fóliába csomagolva hűtőbe tettem, amíg a tölteléket összeállítottam.
Áttörtem a túrót, és a többi alapanyaggal alaposan eldolgoztam.
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra és alsó-felső sütésre állítottam.
A hidegről elővett tésztát lisztezett deszkára tettem, majd a tetején folpack-fóliával kb. 1 centi vastagra nyújtottam. A tortaforma kapcsos oldalával kiszúrtam a szív-formát és a nyújtófára tekerve a forma aljára tettem (nem szükséges kikenni-lisztezni, vagy papírozni). A forma oldalát a helyére csatoltam, és a deszkán maradt tésztából 7-8 centi magas, szintén nagyjából 1 centi vastagságú peremet készítettem. Az ujjaimmal körben az aljához tapasztottam, míg a perem tetejét egy fakanál nyelével mintásra nyomkodtam.
Beleöntöttem a még viszonylag híg tölteléket, és a sütőbe csúsztatva addig sütöttem, míg a villa próbájára a töltelék közepe is megsült – ez kb. 1 órát vett igénybe.
Teljesen kihűtöttem (nekem egy éjszakát még hűtőben is várakozott), majd csak közvetlenül a köszöntés előtt öntöttem a tetejére a meglepetés színes cukorkákat, ami minden gyereknél, és talán a felnőtteknél is sikert aratott.
Ahogy a fotón is látszik, nehéz volt megállni, hogy ne kapjanak le a tetejéről 1-2 cukorkát.

Ha nem gyereknek készül a torta, a színes cukorkák helyett akár egy féle, vagy vegyes friss gyümölccsel (pl. eperrel, málnával, ribizlivel, szederrel, áfonyával, stb.) is szórható, amit expressz-gyors piros, vagy színtelen tortazselével javaslok leönteni.
Ezen kívül az alapból sem muszáj peremet készíteni, hanem csak a forma aljára simítani az – értelemszerűen – vastagabb tésztát, hiszen a kapcsos forma úgyis megtartja a tölteléket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*