Töltött szűzpecsenye francia zöldségraguval

Töltött szűzpecsenye francia zöldségraguval – a tökéletes páros

A szűzpecsenyét talán már nem is kell magasztalnom, hiszen az egyik legfinomabb sertéshús-darab (számunkra mindenképpen). Még egyszerű bécsi szeletnek is jóval finomabb, mint karajból. Az íze füstösen sem lett rosszabb, mellette pedig szuper kísérő a ratatouille…

Töltött szűzpecsenye francia zöldségraguval

Hozzávalók:
húshoz:
1 nagyobb sertés szűzpecsenye (min. 40 dkg)

frissen őrölt bors
10 dkg falusi sonka (de dupla mennyiségben nyers, füstölt egyéb húsféle, pl. tarja is jó)
4-5 vékony szelet füstölt sajt
1-1 evőkanál vaj és olaj
körethez:
2 közepes padlizsán
fél citrom leve
50 dkg paradicsom
2 húsos, színes kaliforniai paprika
4 zsenge cukkini
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál kapribogyó
3-4 szál friss kakukkfű (vagy 1 kávéskanál szárított)

Elkészítés:
A köret előkészítésével kezdtem: a zöldségeket megmostam, a hagymákat héjuktól megtisztítottam. A padlizsánt hámozatlanul ketté vágtam a puhább, magos részét kivájtam, nagyobb kockákra vágtam, erősen besóztam, és magjait felfogva a fél citrom levével meglocsoltam. Szűrőbe téve kb. fél órán keresztül hagytam, hogy a kesernyés levét kidobja.
A paradicsomot leforráztam, meghámoztam és vékony gerezdekre vágtam.
A cukkinik végét levágva hámozatlanul felkarikáztam, míg a paprikákat kicsumáztam, kisebb darabokra vágtam, a vöröshagymát finomra aprítottam.

A húst leöblítettem, szárazra töröltem, lehártyáztam. Hosszanti irányban mélyen bevágtam, mint egy könyvet kinyitottam, kiterítettem. Folpackot terítve a tetejére kissé megveregettem. Sóztam, borsoztam, ráfektettem a sonka, majd a füstölt sajt szeleteket, és a hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekertem.
Sonkaszerűen megkötöztem, kívülről is megszórtam sóval, borssal.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra és légkeveréses funkcióra kapcsoltam.

A legnagyobb serpenyőmben felhevítettem a vajat és az olajat, belefektettem a hústekercset, és fordítva rajta oldalanként 2-2 percig pirítottam.
Áttettem egy akkora alufóliával bélelt tepsibe, amekkorában elfért, és 20-25 percig sütöttem.
A sütőből kiemelve még alufóliával letakarva 15 percig pihentettem.

Közben befejeztem a köretet: a padlizsánt leöblítettem, alaposan kinyomkodtam belőle a vizet. A serpenyőben, amelyben előzőleg a hús sült pótoltam az olajat, rádobtam a vöröshagymát, megfonnyasztottam. Hozzáadtam a padlizsánt, a cukkinit és 3-4 percig nagy lángon pirítottam. Rátettem a paprikát, paradicsomot, a kapribogyót és belepréseltem a fokhagymát. Borssal szórtam, és a kakukkfű fás szárairól is lehúztam, beleszórtam a levélkéket. Félig lefedve, közepesnél kisebb lángon 15-20 percig pároltam, csak a végén sóztam.

A húsról levágtam a zsineget, ferdén felszeleteltem és a francia lecsóval körítve, bazsalikom levelekkel díszítve tálaltam.
Ha szükséges, még friss kenyér, vagy baguette kínálható hozzá.

Elképzelhető, hogy ehhez a húsmennyiséghez a köretből marad. Ha másnap főtt krumplival dúsítod, hús nélkül, egytálételként is megállja a helyét, ami még hidegen is finom…

(forrás: Lajos Mari)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*