Tonhalas spagetti édeskömény-salátával, fűszeres cibattával

Tonhalas spagetti édeskömény-salátával, fűszeres cibattával – különleges, gyors, finom!

Tonhalas spagetti édeskömény-salátával, fűszeres cibattával

Hozzávalók:
1 cibatta (hosszú, lyukacsos belsejű olasz péksütemény)
bors
2 teáskanál szárított oregánó
2 evőkanál friss, aprított zöldfűszer-keverék – de akár csak 1 csokor petrezselyemzöld
4-5 gerezd fokhagyma
25-30 dkg tonhalkonzerv
1-2 szárított chili
1-2 teáskanál kapribogyó
4 szardellafilé
6-8 db olívabogyó
1 csapott teáskanál fahéj
6-7 dl házi paradicsomlé (v. bolti konzerv paradicsompüré)
1 citrom leve
parmezán
1 nagyobb édesköménygumó
1 csokor retek (v. 2 csokor bébi-, mert azok egészben hagyva látványosabbak)

olívaolaj
35 dkg spagetti Családi tészta

Elkészítés:
A cibattát hosszában és keresztben is nagyjából a feléig sűrűn bevagdostam, meglocsoltam olívaolajjal, sóval, borssal, szárított oregánóval, valamint a felaprított vegyes zöldfűszerekkel megszórtam. Nálam akadt petrezselyem (melynek a szárát félre tettem), rozmaring, kakukkfű, majoranna. Valamennyit kézzel alaposan a vágásokba dörzsöltem. Még a tetejére préseltem 2-3 fokhagymagerezdet. Becsomagoltam egy nagyobb, folyó víz alatt megnedvesített, kicsavart sütőpapírba, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem 15-20 percre, hogy átsüljön: kívülről ropogósra, míg belül puha maradjon, és átjárják a fűszerek.
Amíg sós vízben kifőztem a spagetti tésztát, addig elkészítettem hozzá a szószt:
Közepes lángra állítottam a gázt egy magasabb falú forró serpenyő alatt, majd beletettem a tonhalkonzerv olaját. Ha natúr lében lenne eltéve, akkor 4 evőkanál olívaolajat. A chilit a gyerekek miatt kihagytam, de ez opcionális. Belenyomtam 2 gerezd fokhagymát, a kapribogyót, a szardellafiléket, amiket igyekeztem szétnyomkodni a fakanállal. Beletettem a friss csokor petrezselyem szárát aprítva, a tonhalat, a kimagozott olívabogyót, a fahéjjal szórtam. Néhány perc sütés után hozzáöntöttem a paradicsomlevet, majd forrást követően lassú tűzön hagytam gyöngyözni, amíg a tészta elkészült.
Ekkor fogóval átemeltem a tésztát a szószos serpenyőbe és összeforgattam. Kevés főzővízzel és egy fél citrom levével tovább lazítottam. Noha hígnak látszódott, a tészta még magába szívta, így lett pont jó tálaláskor, amikor kevés parmezánnal és akár aprított petrezselyemmel is lehet szórni, olívaolajjal meglocsolni.
Az édesköménygumót uborkagyaluval vékonyra szeleteltem. Ha szükséges – mert nem szép -, a külső burkot el kell dobni, a kaporszerű zöldet pedig tálaláshoz félretenni. Ha szép a retek zöld levele, akár azzal együtt lehet hozzáadni az (alaposan megmosott) bébiretkeket. Nekem már csak a gumók voltak meg és nagyobbak, úgyhogy szeleteltem. Sóval szórtam, 2-3 evőkanál olívaolajjal és fél citrom levével forgattam össze.
A tányérok mellé adtam a széttördelt cibattát is.

Nálunk még újdonságnak számít a tésztát salátával és „kenyérrel” enni, de bejött!
Jamie desszertje a fenti 30 perc alatt elkészíthető menüben egy narancsos csokikrém volt, melynek receptjét itt olvashatod:

Narancsos csokikrém

Tudj meg többet a szardelláról, édesköményről és parmezánról!

(forrás: Tv Paprika)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*