Toszkán csirke

Toszkán csirke – egy kis kulináris ízelítő Olaszország páratlan szépségű régiójából

Turisták és kirándulók millióit vonzzák az olajfaligetek, búzamezők, gyümölcsösök, legelők, tengerpart, dimbes-dombos, varázslatos, mással nem összemérhető hangulatú tájak és történelmi városok.
A toszkán konyháról elmondható, hogy kiváló alapanyagokból egyszerűen készítenek szintén egyszerű ételeket. Inkább a rusztikus ízeket és tálalást részesítik előnyben.
Legtöbbet használt hozzávalói – nem csak a vadak, szárnyasok, halak, rákok kísérőjeként – a hagyományosan sótlan kenyérfélék (minden formájukban, akár szikkadtan), az olajbogyó, olívaolaj, méz, gombák, paradicsom, cukkini, padlizsán, szárzeller, a hüvelyesek, a fekete káposzta, gyümölcsök, sajtok, míg a fűszerek közül a bazsalikom, oregánó, kakukkfű, zsálya, sáfrány.

Toszkán csirkeHozzávalók:
2 csirkemell-filé
1 póréhagyma
olívaolaj
1 doboz csicseriborsó konzerv
6 gerezd fokhagyma
1 aricsókaszív konzerv (én nem kaptam, így friss brokkolival pótoltam)
1 marék napon szárított paradicsom (szerintem a friss még jobb)
1 marék olívabogyó
1 csomag petrezselyem
1 maroknyi kakukkfű-ágacska

bors

Elkészítés:
A csirkemell-filékről papírtörlővel felitattam a nedvességet. Lenyestem róluk a medalionokat, kettévágtam, és a vastagságukat is kettészeltem. Így kaptam 8 nagyobb szelet és 4 kisebb darab husit. Sóztam, borsoztam őket, majd félretettem. (Általában a kicsiké – értsd: 3,5 és 5 éves ovisaimé – a medalionok, azokról rendszerint lehagyom a borsot.)

A csicseriborsót szűrőkanálba fordítottam, leöblítettem, csepegni hagytam. (Az articsókával is ezt tettem volna.)

A póréhagymát kettévágtam, hosszában is elfeleztem, így tartottam folyóvíz alá, hogy a rétegek közé csorgó víz alaposan átmossa. Fél-karikákra vágva dobtam egy nagyobb serpenyőben hevített 1 evőkanál olívaolajra. Kissé megfonnyasztottam, majd szűrőkanállal átszedtem a közepes tepsimbe.

Pótoltam az olívaolajat a serpenyőben, majd három adagban, nagy lángon a csirkemellek mindkét felét átpirítottam. Az utolsó adag mellé a serpenyőbe dobtam a megtisztított, és egy nagyobb pengéjű kés lapjával összeroppantott fokhagymagerezdeket.

Amíg a husik pirultak, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra, valamint kisebb rózsákra szedtem a brokkolit. Leöblítettem a zöldfűszereket, a petrezselymet felaprítottam.

Az elkészült húsokat egy tányéron pihentettem.

Hozzáadtam a póréhagymához a csicseriborsót, a brokkolit, a zöldfűszereket (a kakukkfüvet ágacskástul), az olívabogyót, a paradicsomot, a húsok mellől a fokhagymát, sóztam, borsoztam, kevés olívaolajat löttyintettem még rájuk, majd alaposan összeforgattam a tepsiben.
Elhelyeztem rajtuk a húsokat és fóliával lefedve 20-25 percre a sütőbe toltam. Ekkor 200 fokra emeltem, és felső grillezésre állítottam a sütőt, és további 5-10 percig pirítottam, miközben akár fordítani is lehet a húsokat.

Tálaláskor a husik mellé körítettem a zöldséges-csicseriborsós keveréket.
Nagyon bejött az egész családnak, biztosan fogom még készíteni.

Toszkán csirke 1További olaszos recepteket itt találsz:
http://anyablog.hu/?s=olaszos

(a recept forrása: Rákóczi Feri)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*