Trüffel-krémes, gesztenyés piskótás karácsonyfa-torta

Trüffel-krémes, gesztenyés piskótás karácsonyfa-torta, 3 féle lekvárral töltve

Az eredeti recept szerint a tetejét borító trüffel-krém sötétbarna, ugyanis étcsoki az alapja. Mivel előző nap étcsokis finomságot készítettem, ezért döntöttem én a fehér csokis alap mellett… A 3 féle lekvárt a karácsonyfa formája, és a hűtőmben található finomabbnál finomabb megbontott lekvárok lehetősége adta…
A mennyiséget illetően elég kiadós (és édes) ez a finomság: a fa-forma kilógó háromszögeiből derékszöget vágva, az 1-1 adagnak megfelel, úgyhogy akár 12 személynek is elegendő lehet desszertként.

Trüffel-krémes, gesztenyés piskótás karácsonyfa-tortaHozzávalók:
Tészta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
25 dkg édes gesztenyemassza
5 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
Trüffelhez:
25 dkg étcsokoládé (nálam fehér)
1,5 dl 30%-os tejszín
1 evőkanál porcukor (én elhagytam)
2 evőkanál rum (én fél üveg rumaromával helyettesítettem)
A töltelék:
1 kis üveg ribizlilekvár (nálam házi birsalma, gyömbéres-fahéjas sárgabarack és csipkebogyó-lekvár)
A tetejére:
dekorgyöngyök, tortadarák, csillagánizs (ízlés szerint)
1 kisebb narancs (ideálisan bio, hogy ne a szervezetünkre méregként ható tartósítószerekkel kezelt díszítést tegyünk rá…)

Elkészítés:
A mirelit gesztenyemasszát 1 órával készítés előtt kivettem, hogy reszelhető állagúvá engedjen ki.

A trüffel-krém készítésével kezdtem, hogy mihamarabb a megfelelő állagúra hűljön vissza a felolvasztott csokoládé:
Kevés vízzel felöntött lábas fölé helyeztem egy üvegtálat, ebbe törtem a csokit. Amikor megolvadt, hozzáadtam a tejszínt és a rumaromát. A tűzről levéve kitettem a hidegre, majd a hűtőbe, időnként rá-ránézve, átkeverve, hogy éppen olyan állagú legyen, hogy még fel tudjam kenni majd a tortára, de ne folyjon le róla.

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
A tojásokat szétválasztottam (én mindig L-es méretűt használok). A fehérjéket félre tettem.
A sárgákhoz mértem a cukrot, és kézi robotgéppel fehéredésig kevertem. Ekkor finom lyukú reszelőt használva hozzáadtam a gesztenyét és a sütőporral elkevert lisztet is (maradtam a robotgépes keverésnél).
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd a gesztenyés masszát ezzel lazítottam.
A 37×28-as tepsimbe sütőpapírt fektettem, majd a masszát eloszlattam benne. A papír szélén a keverőlapátommal kissé feljebb húzgáltam a keveréket, mint amennyire egyébként megtöltötte a tepsit, így próbáltam elkerülni a tészta sütés közbeni felpuposodását.
A sütőbe tolva 25 perc alatt megsütöttem (a közepébe szúrt tűvel/villával ellenőriztem, hogy megfelelően átsült-e).
A gesztenyés piskótát a sütőből kihúzva néhány perc után a tepsiből kiemeltem, a sütőpapírt lehúztam, és a teljes hűlésig rácsra tettem.
A valamivel nagyobb, mint egy A4 papír-méretű piskóta fenyő formájához sablont rajzoltam, amit a papírból kivágtam és a kihűlt tésztából késsel kimetszettem. (A leeső darabokat nálam a gyerekeim azon nyomban eltüntették, de lekvárral és a krémmel megkenve, díszitve akár ugyanúgy fogyasztható…)
Recés, kenyérvágó késsel a vastagságát óvatosan kettészeltem.
A 3 féle lekvárt a formából adódóan rákentem az alsó tetejére. Rátettem a másik lapot.
A trüffel-krémmel a tetejét és a vágások mentén is bevontam.
A narancsszelekből vágott negyedeket kicsit csonkolva az oldalát díszítettem, míg a krémes részt dekorgyöngyökkel, tortadarával szórtam, csillagánizzsal “koronáztam”.
Fogyasztásig a hűtőbe tettem.

Ez az a tepsiméret volt, ami maximum lehetséges, ha tölteni szeretnénk (mert akár a lekvár el is hagyható), ezt a vastagságot még éppen ketté lehetett vágni. Vagy esetleg a teljes csomag sütőporral feljebb emelkedik a tészta…
Kisebb tepsiben sütve értelemszerűen vastagabb lehet a fa.
A barna trüffelt (ha étcsoki az alapja) pici fehér tejszínhab-csillagokkal is mutatóssá lehet varázsolni.

Valódi karácsonyi hangulatot kölcsönzött a menünknek.

A gesztenyés piskótás, lekvárral töltött trüffel-krémes karácsonyfa-torta – így, karácsony után egészben…

gesztenyés piskótás, lekvárral töltött trüffel-krémes karácsonyfa-torta 1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*