Tűzdelt mézes pulykamell bulgurral

Tűzdelt mézes pulykamell bulgurral

Ismét egy új recept, amit nagyszerű búzatörettel, alias bulgurral tálaltam.

Tűzdelt mézes pulykamell bulgurralHozzávalók:
2 pulykacomb (alsó, vagy felső is lehet) – nekem most pulykamellem volt itthon

bors
2 fej fokhagyma
1-1 kiskanál őrölt szecsuáni bors, szegfűszeg, kömény, én pluszban gyömbért is adtam hozzá
olívaolaj
3 evőkanál méz
1 dl vörösbor
4 nagyobb, vagy 6 kisebb fej lila hagyma
Körethez:
25 dkg bulgur

bors

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.
A húsról leszárítottam a nedvességet, majd 5, viszonylag egyforma részre vágtam (a combokat nem kell). Mindkét oldalukat sóztam, borsoztam, és egy vékony pengéjű, hegyes késsel akkora zsebeket vágtam beléjük, hogy egy-egy megtisztított fokhagyma-gerezd beleférjen (legalábbis 5-ből a 3 nagyobba, mert az ovisaiméból inkább kihagytam).
A közepes méretű tepsimbe öntöttem a bort.
Egy kis tálkába mértem az őrölt fűszereket, ráöntöttem egy deci olívaolajat, majd egy ecsettel a húsok aljára kentem a felét. Elhelyeztem őket a tepsiben, és rákentem a tetejükre a maradék fűszeres olajat. Lecsorgattam a tetejüket mézzel.
A lila hagymákat és a maradék fokhagymagerezdeket megtisztítottam, előbbit cikkekre vágtam, majd a hús köré pakoltam őket.
Alufóliával letakarva a sütőbe toltam 60-70 percre, amiből az utolsó 10-20 percet fólia nélkül, 220 fokra emelt hőben töltöttek a husik, mialatt a hagymák is édesre sültek mellettük.

Közben a csomagoláson található instrukciók szerint elkészítettem a bulgurt. Nálam ez 15 perces, a bulgurhoz képest dupla mennyiségű sós vízben való, fedő alatti főzést jelentett. Az idő leteltekor villával átforgattam, és tálalásig fedővel a tetején hagytam még tovább puhulni.

A húsokat a tepsiből deszkára emeltem, és rövid pihentetés után szeletekre vágtam. A köret részeként a tepsiben található hagymákat is a tányérokra tettem.

Tippek:
A pulykamell rövidebb idő alatt készült el, a combokat érdemes másfél óráig a fólia alatt sütni. A mi ízlésünk szerint kissé száraz volt a hús, így legközelebb több időt rászánva combból fogom elkészíteni.
A bulgur feldobható további zöldségekkel is (nekem elment az időm a vele egy időben előkészített málnás-mascarponés brownie-val).
Pl. 2 evőkanál olajra lehet dobni egy megmosott és kockázott padlizsánt, cukkinit, kaliforniai vagy kápia paprikát. Fűszerezheted sóval, borssal, őrölt római köménnyel és kurkumával. Mikor a zöldségek megfonnyadtak, 3-4 szál karikázott újhagymát, és néhány szem koktélparadicsomot (akár szárastul) is dobhatsz melléjük. További 2-3 percig piríthatod őket – nagy lángon – füstös-égett ízűre. Amikor ez kész, hozzáadhatod a bulgurhoz, locsolhatod 1 biocitrom kifacsart levével, szórhatod egy csokor aprított petrezselyemmel, és löttyintheted extra szűz olívaolajjal. Természetesen így gazdagabb, még finomabb lesz az egyébként a rizshez nagyon hasonló ízű, ám egészségesebb bulgur. Ha így felturbózod, az akár már önmagában egy vegetáriánus főételnek is megteszi…

Tűzdelt mézes pulykamell bulgurral 1Tudj meg többet a bulgurról!

(a recept forrása: Rákóczi Feri)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*