Vega-burger főtt kukoricával

Vega-burger főtt kukoricával – húsmentes, egészséges, kipróbálandó!

Vega-burger főtt kukoricávalHozzávalók (4 főre):
4 nagyobb, vagy 8 kisebb rozsos zsemle
a vega-pogácsához:
kb. 50 dkg vegyes babkonzerv (nekem nettó 24-24 dekás sötét és fehér Kidney-bab volt)
1.1 csapott kávéskanál őrölt római kömény, őrölt koriander és cayenne-bors
1 púpozott evőkanál liszt + a formázáskor még valamennyi
1 biocitrom héja

bors
a sütéshez:
10-15 dkg kókuszolaj (vagy néhány evőkanál olívaolaj)
a kiegészítők:
4-8 db friss, ropogós salátalevél (pl. lollo rosso, de akár hagyományos, fejessalátáé)
2-3 paradicsom
3-4 csemegeuborka
7-8 dkg feta sajt
20 dkg lila és fejes káposzta vegyesen (ezúttal konyhakészen, felaprítva/reszelve vettem)
1 lilahagyma (és/vagy 1-2 szál zöldhagyma, egy csomag snidling)
az öntethez:
4-5 evőkanál joghurt
1 teáskanál magos mustár
fél csomag petrezselyem
+ 4 cső csemege kukorica
olívaolaj
1 zöldcitrom
cayenne-bors

Elkészítés:
A babkonzerveket szűrőkanálba öntöttem, leöblítettem, csepegni hagytam.

A kukoricákat megtisztítottam és egy nagyobb fazékban, ellepős vízben, fedő alá tettem főni.

A petrezselymet apróra vágtam.

Aprítóba tettem a babokat és fűszereztem a római köménnyel, korianderrel, cayenne-borssal, belereszeltem a citrom héját, rátettem a lisztet, sóval, feketeborssal hintettem, 1 kávéskanál petrezselymet is hozzáadtam, majd összetörtem. (A konzervbab viszonylag jól aprítható villával is, talán gép sem kellett volna hozzá.) Alaposan lisztezett deszkára öntöttem, kevés liszttel megszórva még átgyúrtam a masszát, majd 8 felé osztottam. (Ha nagyobbak a zsemlék, 4 részre is elég.)
Egy serpenyőben 5 dkg kókuszolajat (vagy 2 evőkanál olívaolajat) hevítettem, a gombóccá gyúrt, majd ellapított, és lisztben alaposan megforgatott babos pogácsákat belefektettem, a közepesnél kisebb lángon sütöttem.

Vega-burger főtt kukoricávalAmíg félig átsültek, addig előkészítettem a további burgerbe-valókat: a 8 lollo rosso salátalevelet folyó vízben alaposan lemostam a homokszemektől, majd papírtörlőre fektettem. A paradicsomokat megmostam, és csemegeuborkákkal együtt karikákra szeleteltem. A feta sajtot elmorzsoltam.

A babos pogácsákat egy lapát segítségével megfordítottam, és a másik oldalukat is megsütöttem, miközben a zsiradékot pótoltam. Amikor elkészültek, papírtörlőre szedtem őket. (Én kétszerre sütöttem ki a 8 pogácsát, az elsőt fotóztam, de a második adagot alaposabban, és ez utóbbi volt a finomabb. Még az sem baj, ha ropogóssá válik a külseje).

Vega-burger főtt kukoricávalEzalatt a lilahagymát megtisztítottam, felkarikáztam, a reszelt káposztákhoz adtam. Nálam került bele zöldhagyma és aprított snidling is.

A joghurtot kis tálkába kanalaztam, sóztam, borsoztam, a mustárral és a felaprított petrezselyemmel elkevertem.

A 10-15 percig főtt kukoricákat leszűrtem, sóztam, a zöldcitrom levével olívaolajjal megcsepegtettem, és nagyon pici cayenne-borssal hintettem (a gyerek adagján el is hagytam).

A zsemléket recés késsel kevés híján kettészeltem és mikróban 15 másodperc alatt átmelegítettem. (A mikrót kerülendő 130 fokos sütőben is lehet őket sütni néhány percig, míg a kérgük ropogós lesz).

Végül összeállítottam a vega-burgereket:
Felitattam a salátaleveleket esetlegesen megmaradt nedvességet, és a zsemlék aljára fektettem, rájuk helyeztem a paradicsom- és uborkaszeleteket, a fűszeres-babos pogácsákat, a káposztasalátából valamennyit, kanalaztam az öntetből rájuk, végül a fetával szórtam. Legalábbis a mi burgereinket… A kisebbeknek egy tányérra tettem a hozzávalókat, hogy kedvük szerinti sorrendben mártogathassák-rakhassák a különböző ízű és állagú finomságokat az öntetbe, majd a szájukba…

Nagyon laktató volt, a 3 és 5 évesek nagyjából fél adagot, a 11 évessel mi egy-egy burgert ettünk, csak a férjem tudott kettővel megbirkózni, pedig elvileg már mind éhesek voltunk.
Most is beigazolódott: ha a megszokott, magyar, hagyományos ízektől eltérőt szeretnénk, akkor Jamie Oliver receptjei között érdemes keresgélni… Garantált a meglepetés!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*