Vivica bemutatkozása

Kedves Érdeklődő!

Szeretettel üdvözöllek az anyablog.hu-n, azon belül is a Vivica recept-blogja rovatban. Megtisztelő számomra a felkérés, hogy osszam meg konyhai sikereimet a blog olvasóival.
Nézz vissza máskor is, hogy újabb finomságokkal találkozhass!

3 gyermekem mellett váltam gyakorló háziasszonnyá. Ők az indokaim is, hogy elsősorban a könnyen elérhető, és lehetőleg egészséges alapanyagokból gyorsan elkészíthető, egyszerű ételeket és desszerteket részesítem előnyben. Persze, vannak (egyre sűrűbben előforduló) kivételek, amikor próbálok minden követ megmozgatni egy-egy fűszer, vagy hozzávaló beszerzéséért egy különleges étel érdekében, mert nagyon jókat olvasok róla. (Ezeket, a begyűjtött információkat, és más fellelt praktikákat osztom meg a Gasztronómiai – Jó tudni rovatban. Ha van hozzá kedved, bővítsd a tudásodat, és alapanyagaidat velem!) Olyan is akad, amikor valamiért extra időt kapok, hogy a szokásosnál időigényesebbet süssek-főzzek. Ne lepődj meg, ha ilyeneket is találsz, de ígérem, az egyszerűbbek lesznek többségben!

Nem tanultam szakácsnak, cukrásznak, éppen ezért a legritkábban és minimálisan kísérletezek, pláne találok ki én finomságokat. Inkább egy példás diáknak tartom magam, aki igyekszik betartani a jól bevált receptek menetét, hogy aztán a gratulációkat magaménak könyvelhessem el. Azt szeretem a legjobban, ha a „művem” gyorsan és az utolsó morzsáig elfogy, ekkor még a szóbeli dicséretet sem éhezem.

Az időt sajnálva alapvetően nem szerettem sütni-főzni (azt hiszem, most már múlt időben mondhatom), de egyre bővülő családom, melynek tagjai lehetőleg csak frissiben ennék az ételeket, és főleg a megszokott íz-világgal – de azért egy bizonyos fokig nyitottan -, rávettek arra, hogy a napi főzést prioritásként kezeljem egyéb teendőim előtt. Ha már így adódott, egy-egy jól sikerült ínyencséget a magam örömére lefotózok, és talán mások örömére is az ismerőseimmel megosztom. Rájöttem, hogy a pozitív visszajelzések doppingolnak, ezért egyre lelkesebb lettem.

A legkomolyabb gondot mindig az okozza számomra, hogy mit készítsek. Mivel hetente járok egy (kenyér-tejnél) nagyobb bevásárlásra, ideálisan 1 hétre előre el kell döntenem a menüt, aminek rendszerint a sok finomság olvasása által kiváltott korgó gyomrom vet véget.
Mára már szép kis gyűjteményem-válogatásom van, egyszerűbb a helyzetem, rajtam kívül álló okokból mégsem sikerül mindig minden úgy, ahogy eltervezem. Sokszor előfordul, hogy csak egy levesre jut időm – mert pl. hamarabb ébred déli alvásából a kislányom, mint szokott, vagy kivételesen mégis egy másik teendőt sorolok előrébb -, szerencsémre azonban (vagy az övékre), senki nem áll neki reklamálni.

Ami megkönnyíti, hogy gyorsan készítsek valamit, az az, hogy az alap-alapanyagokon kívül (mint só, cukor, porcukor, bors, fűszerpaprika, liszt, búzadara, étolaj, tej, vaníliás cukor, sütőpor, szárított élesztő) lehetőség szerint a következők mindig vannak nálam a hűtőben: margarin, tejföl, tejszín, túró, trappista sajt, tojás, majonéz, ketchup, mustár, piros arany, paradicsom, paprika, citrom;
a mélyhűtőben: zöldségek, ha nincs friss, mint pl. borsó, kukorica, mexikói zöldségkeverék, brokkoli, karfiol, vajbab, zöldbab, gyalult tök, hasábolt krumpli és húsok, amiket szeretünk: csirkemellek, darabolt pulykacomb, egész csirkecombok, kockázott lapocka, szeletelt karaj, darált hús, csirkemáj, halfilé, valamint mirelit gyümölcsök, darabos és darált dió, darált mák;
a spejzben: vörös-, lila-, fokhagyma, zöldség, répa, krumpli, (amíg van, friss) petrezselyem, bazsalikom, levestészták, tarhonya, rövid metélt tészta, szarvacska, penne, spagetti-tészta, üveges gomba, lekvárok, gyümölcsbefőttek, sűrített paradicsom, paradicsomlé, babapiskóta, háztartási keksz.
Mivel a szárított fűszerek (hús-, halfűszerek, pácok) nagyon sokáig elállnak, így rengeteg féle van itthon, mert megéri. (Így fordulhatott elő, hogy amikor kurkuma, koriander és római kömény is kellett egy frissen talált – egyébként nagyon egyszerű – indiai íz-világú zöldségraguhoz, nem kellett a fűszerek miatt tovább keresnem, hogy egy különleges vacsorát készítsek…)
Hasonló a helyzet az étkezési keményítővel, pudingporokkal, aromákkal, ételszínezőkkel, zselatin porral, tortabevonóval, étcsokival, mazsolával, kókuszreszelékkel is: kis helyen elférnek, és bármikor előhúzhatóak.
A többivel kénytelen vagyok tervezni, és a szokásos bevásárlás alkalmával megvenni.
A szezonális friss zöldségeknek és gyümölcsöknek nincsen párja, ételekben, süteményekben én is csak muszájból pótolom őket – ha lehet egyáltalán.

Szívesen fogadok minden vélemény-nyilvánítást a receptekhez, de annak örülök a legjobban, ha az általam hozzájutott sikeredről olvashatok.

Szeretnél első kézből értesülni az oldalra felkerülő legfrissebb receptekről? Kövess a Facebook-on!

Felvennéd velem a kapcsolatot? Itt megteheted: vivicareceptblogja@gmail.com

.