Zöldbabfőzelék fasírttal

Zöldbabfőzelék fasírttal

Zöldbabfőzelék fasírttal

Hozzávalók:
főzelék:
étolaj
6 gerezd fokhagyma
fél paradicsom
fél zöldpaprika
kis fej vöröshagyma
75 dkg zöldbab

bors
4-5 evőkanál liszt
2-3 teáskanál fűszerpaprika
2-4 dl tejföl
kis csokor petrezselyem
(ecet)
fasírt:
50 dkg darálthús
2 db tejbe áztatott zsemle
só (ízlés szerint)
fél kávéskanál őrölt bors
2-3 teáskanál fűszerpaprika
1 tojás
kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
étolaj

Elkészítés:
Amennyiben a bab mirelit, a recept végén olvashatod a módosításokat.
A magas falú serpenyőmben 2 evőkanál étolajat felforrósítottam, beledobtam a 3 gerezd félbevágott fokhagymát, néhány másodperc futtatás után (ügyelve, nehogy keserűvé piruljon) rátettem a gerezdekre vágott paradicsomot, a félkarikákra vágott paprikát, majd 1-2 perc pirítás után az előzőleg megtisztított, 1-2 centisekre vágott zöldbabot. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte, majd lefedtem. Forráskor sóztam, borsoztam, majd kisebb lángra véve fedő alatt puhára főztem.
Ekkor a fasírtnak is nekiláttam: egy keverőtálba tettem a darálthúst, hozzáadtam az előzőleg tejbe áztatott, most alaposan kifacsart, elmorzsolt zsemléket, a tojást, a fűszereket (ízlés szerint módosítható a mennyiségük, ill. zöldfűszerek is használhatók), a préselt fokhagymagerezdeket. A felaprított vöröshagymát kevés olajon serpenyőben üvegesre dinszteltem, és olajával együtt a húshoz adtam. Alaposan összekevertem, megkóstoltam – ha szükséges, még fűszerezhető -, majd benedvesített kézzel (a gyerekek számára kényelmesen fogyasztható) kis gombócokat formáltam egy deszkára addig, amíg a serpenyőben felforrósodott annyi étolaj, ami legalább félig ellepte a fasírtokat. (Ha nagyobbak a gombócok, érdemes kissé ellapítani.) Már kis láng felett a fasírtokat az óramutató járásának megfelelően pakoltam az olajba, így később könnyen ellenőrizhettem, hogy melyeket és milyen sorrendben lehet fordítani.
Míg a húsgombócok átsültek befejeztem a főzeléket: az elforrt vizet pótoltam és beleszórtam a felaprított petrezselyemzöldet. 2-3 evőkanál olajra annyi lisztet tettem, amennyit felvett. Folyamatos keverés mellett kis lángon világosbarnára pirítottam. A tűzről lehúzva belepréseltem 3 gerezd fokhagymát, a tűzön fél percig kevergettem, majd ismét lehúzva a fűszerpaprikát is beleszórtam. Visszatéve a láng fölé annyi vízzel öntöttem fel, amivel még sűrű, de csomómentes rántást kaptam. Ehhez adtam a tejfölt, majd az egészet kevergetés mellett az újraforrt főzelékhez csorgattam. Kóstolás után még ételízesítővel és kevés borssal finomítottam.

A saját tányéromba – mivel én kissé savanykásan szeretem – néhány csepp ecetet is kevertem. A férjem a főzelékekre mindig kér az olajból is, amiben a feltét kisül, ő azzal keveri el. Ízlés szerint friss, puha kenyér adható még hozzá. A gyerekek a fasírtot játék közben észrevétlenül is tudják falni…

Ha szezonon kívül mirelit babból készítem, akkor így módosul a recept:
Kiengedés nélkül felöntöm annyi vízzel a babot, amennyit szeretnék, fedő alatt nagy lángon felforralom.
Ekkor sózom, borsozom, teszem bele a felaprított paprikát paradicsomot (de ha nem volna itthon, ezeket akár el is hagyom).
Mivel ez még gyorsabban készül el, mint a friss, így szinte mire elkészítem a hagymás rántás, már meg is puhul a bab – ezt kóstolással ellenőrzöm.
Egy közepes lábasban felhevített olajra teszem a felaprított vöröshagymát. Hozzápréselem a fokhagymát (mind a 6 gerezdet), még azzal is pirítom egy kicsit, majd beleteszem a lisztet (ha kell kevés olajat löttyintek hozzá, hogy kissé folyós legyen), és kis lángon folyamatos keverés mellett zsemleszínig pirítom. Ekkor a tűzről levéve hozzáadom a fűszerpaprikát, szedek át a bab vizéből és adom hozzá a tejfölt, és fejezem be úgy, ahogy fent írtam…
Így is legalább ugyanolyan finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*