Zöldborsóleves snidlinges daragaluskával

Zöldborsóleves snidlinges daragaluskával – egyszerűen bármikor


Hozzávalók (kb. 2 liter leveshez):
2-3 evőkanál étolaj
1 kisebb vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
1 közepes fehérrépa
40 dkg kifejtett zöldborsó
1 csapott evőkanál liszt
pirospaprika

őrölt bors
kis csokor petrezselyem
(cukor)
A grízgaluskához:
1 tojás
kb. 3,5-4 evőkanál búzadara (függ a tojás nagyságától)
kis csokor snidling

bors

Elkészítés:
A hagymát felaprítom, a répát (mosás, tisztítás után) kisebb hasábokra vágom, a fehérrépát bevagdosom.
Az olajon megdinsztelem a vöröshagymát, amikor majdnem kész, a zöldségeket (valamint ha a borsó frissen fejtett, akkor azt) is hozzáadom és picit sózva fedő alatt kb. 5 percig párolom. Megszórom a liszttel, lehúzva a tűzről (ügyelve, hogy nehogy odakapjon) kicsit átkevergetem, hogy nyers ízét a liszt elveszítse, megszórom kevés pirospaprikával, és felengedem kb. 1,5 liter vízzel és visszatolom a láng fölé. (Ha mirelit a borsó, akkor teszem a levesbe, amikor már a vízzel felforrt.) Sózom, borsozom (ízlés szerint cukrozom).
A galuskához a tojást kettéválasztom, villával a fehérjét habosra verem, hozzáadom a sárgáját is, majd lágy mozdulatokkal belekeverem a darát, az apróra vágott snidlinget, sózom, borsozom, és 10 percig pihentetem. (Akkor jó az állaga, ha nem folyik, de a villával a tetején húzogatott csíkok épphogy megmaradnak, tehát nem is sűrű.)
Amikor a zöldségek félig megpuhultak, teáskanállal beleszaggatom a grízgaluskát (számítva arra, hogy a levesben még dagad, ezért a kívánt méretnél kisebbeket), majd kis lángon főzöm még kb. 10 percig. Végül megszórom aprított petrezselyemmel.

Valahogy az egyébként imádott borsó háttérbe kerül, ha grízgaluska is kerül a levesbe, és először ez fogy ki a tányérokból…

(forrás: mindmegette.hu)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*