Zürichi kenyér

Zürichi kenyér 1,1 kg – a második sikerem

Annyira felbuzdultam az első sikeres házi kenyér sütését követően, hogy 2 napra rá vettem a bátorságot, és másodikra egy másik, de szintén egyszerű receptet próbáltam ki.
Ez esetben kevesebb ideig is elegendő lehet a kovászt érlelni, a titka viszont az egyel több, és ezáltal hosszabb kelesztési idő.
A belseje hasonlóképpen leírhatatlanul finom volt, mint ahogy a büszkeségem mértéke is…

Zürichi kenyérÍme a hozzávalók:
75 dkg kenyérliszt (BL80)
3 dkg friss élesztő
4,5 dl víz
3 teáskanál só
2 csapott evőkanál burgonyapehely (bioboltban kapható)
3 dkg olvasztott vaj
(szezámmag)

Elkészítés:
Előző este bekevertem a kovászt:
1,5 dkg élesztőt feloldottam 3 dl langyos vízben, majd apránként a kimért 30 dkg kenyérliszthez adagoltam. Lefedtem egy tiszta konyharuhával és reggelig (de egyébként minimum 3 órára) a pulton hagytam.

Másnap reggel a dagasztógépembe tettem a maradék hozzávalókat: 45 dkg kenyérlisztet, a 1,5 dl langyos vízben feloldott 1,5 dkg élesztőt, a sót, burgonyapelyhet, és már a gép általi dagasztás közben az olvasztott vajat.
Sütőpapírral bélelt szakajtómban letakarva kelesztettem 30 percig, majd átgyúrtam. Ismét kelesztés következett 50 percig.
Ekkor formáztam és áttettem a sütőpapírral bélelt Pataki-tálamba, rátettem a fedelét, hogy további 30 percig keljen. Leteltekor pengével (vagy éles késsel) bemetszettem és már csak a konyharuhát tettem vissza a tetejére. 10 perc múlva hideg vízbe áztatni tettem a Pataki-tál tetejét és bekapcsoltam a sütőt, hogy mire kell, előmelegedjen 230 fokra.
Negyed óra múlva (a formázáshoz képest kb. 50-55 percre) alaposan megspricceltem vízzel a kenyeret, a már szétnyílt bemetszésekbe díszítésként szezámmagot szórtam, megint kicsit megspricceltem, rátettem a tál tetejét és óvatosan a forró sütőbe csúsztattam.

Zürichi kenyér45 perc múlva vettem le a fedelet, és még további 10 percre sem volt szükség, hogy ilyen gyönyörű kenyeret kapjak.

Zürichi kenyérA sütőből kiemelve gyorsan megszenteltem vízzel (ez segíti elő a cserepesedést), óvatosan kivettem a tálból, lehúztam az aljáról a sütőpapírt és rácsra tettem hűlni.

Zürichi kenyérÁllítólag a cseréptálnak köszönhető, hogy ilyen szép fényes!

Zürichi kenyérA receptért köszönet Pataki Istvánné Nellinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*