XI. Gardafesztivál

A balatoni gardahalászat hagyományát elevenítik fel a Tihanyban pénteken kezdődő XI. Gardafesztiválon, amelyen kulturális és szórakoztató programok, horgászverseny, valamint kulináris élmények várják az érdeklődőket az önkormányzat és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szervezésében.

A háromnapos fesztivál (2012. november 09-11-ig) a Pro Tihany-díj átadásával és Beke G. László “Balatoni impressziók” című fotókiállításának megnyitójával kezdődik péntek délután a Németh László Művelődési Házban.

Szombaton látványhalászattal mutatják be a gardafogás mai technikáját, amelyet a vendégek kísérőhajókról tekinthetnek meg. A bemutatóhalászat – amelyre a Balatoni Hajózási Zrt. különjáratot indít Siófokról 8.30-kor, Balatonfüredről 9.30-kor és Tihanyból 10.00-kor – szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik. A program végén a halászhajókat és a zsákmányt ünnepélyes fogadtatásban részesítik a parton, majd a tömeg elindul a halakkal a Visszhang-dombra, hogy az apátságban a tihanyi perjel megáldja az újborral együtt.

A balatoni gardahalászat hagyománya szerint – melyet Herman Ottó írt le részletesen a Magyar halászat könyvében -, a tihanyi dombokról lesték a halászok “hegyenjárói”, hol verődik csapatokba a garda. “A látóemberek botjukra tűzött subájukkal integetve irányították a halászhajókat a halrajok felé, hogy azokat bekerítve minél gazdagabb zsákmányra tehessenek szert a Balaton heringhalából, a gardából”.

A gardahalászat hagyománya köré szerveződő ünnepség részeként szombat délután különböző táncos-zenés produkciók kíséretében gardasütést rendeznek a Visszhang-dombon. A programsorozatot egyebek közt borrendi avatás és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum népiszerszám-bemutatója színesíti, majd retrodiszkó zárja a napot.

Vasárnap kora reggel kezdődik a Garda Kupa horgászverseny a tihanyi Belső-tó partjainál, ezt követően halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek a Visszhang-dombon táncos-zenés műsorok kíséretében. A gyerekeknek a Kincses Színház mutatja be A Négyszögletű kerekerdő című mesedarabot, és kézműves foglalkozásokat tartanak. A rendezvény délután a versenyek eredményhirdetésével és mulatsággal ér véget.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*